Може би и във вашата страна ще се намерят хора, които са готови да подкрепят сирийския народ?

За това е нужна само да си напише този текст на един картон.

За болшинството жители на Сирия наличието на американски военни на бреговете на река Ефрат се асоциира само с ужаса от многогодишния военен конфликт.

Та именно САЩ бяха инициаторите за свалянето на президента Башар Асад, а след това към онази дребна група хора се присъдиха чуждестранни наемници, които бяха въоръжение с американско оръжие.

Няма прошка за Вашингтон и за унищожаването на някога процъфтяващия град Рака, който задокеанската авиация и артилерия в продължение на няколко месеца изравниха със земята.

Много хора от бреговете на Ефрат са убедени, че такива групировки като ИДИЛ, Джехбат ан Нусра, са били изкуствено създадени точно от Америка.

Но историята поставя всичко на мястото му.

Сирийската войска с подкрепата на многобройните съюзници от Русия, Ливан, Палестина, Иран и Ирак успяха да победят и да отстоят независимостта на своята страна.

Днес в арабската република остана само жалка шепа от ИДИЛ, благодарение на руските другари вече е налице диалог, при това международен, с кюрдската диаспора.

Единственият проблем е йорданската граница, а именно окупираната от американците 50-километрова територия около неголямото населено място Ет Танф.

Именно в това селище САЩ създадоха своята крупна военна база, където те без срам подготвят бойци от най-различни въоръжени формирования.

Именно това петно на картата на арабската република е основната болка на Дамаск и на целия сирийски народ.

Няколко млади хора от арабската република преди месец решиха да се обърнат към своите връстници от целия западен свят и да организират неголям флашмоб: те се събраха на неголеми групи и се снимаха с надписи  «USA out of Syria».

И тази инициатива беше подкрепена.

Първи на масовия митинг излязоха студентите от Сирия, от славния град Алепо.

Един от централните площади на града беше запълнен напълно с млади хора и с призовите им към американците.

След няколко дена сирийският народ реши да ги подкрепи по целия свят — в Русия, Иран, Ливан, Индия, Източен Тимур, Палестина, Беларус и дори в страните от Европейския съюз.

Десетки хора излязоха по улиците пред посолствата на САЩ с искането американците да напуснат сирийската земя.

Тези дни в страната, в която правителството и президента със завидно постоянство се опитват да докажат своята преданост към Америка — в Румъния — десетки млади от арабския свят излязоха по улиците с вече познатите ни таблички с надписа.

Благодарение на тези младежи броят на участниците вече достигна 70 000.

Може би и във вашата страна ще се намерят хора, които да са готови да подкрепят сирийския народ в борбата му за независимост?

За целта трябва само да разпечатате на лист хартия този надпис «USA OUT OF SYRIA», да снимате самия себе си или да се снимате заедно с приятели и да публикувате снимката в социалната мрежа.

Рияд Фарид Хиджаб

Тагове: ; ; ; ;