Косово създава през март армия

Самопровъзгласената република Косово през март може да създаде собствена армия. Това в ефира на прищинската телевизия зави премиерът на Косово Рамуш Харадинай.

Той обяви, че тази тема, а също въпросът за визовата либерализация с Европейския съюз, ще бъде  повдигната от него по време на преговорите в Брюксел на 18 декември.

По-рано командирът на КФОР, силите на НАТО в Косово, в Прищина Салваторе Куочи в изявление за местната информационна агенция Коха заяви, че въпросът за формированията на косовската армия е политически, а и че той е длъжен да бъде разрешен в съответствие с Конституцията.

Косовската армия беше един от най-гръмките теми по време на предизборната кампания преди извънредните парламентарни избори тази година.

С тези опити Прищина са съпротивлява на Сърбия, която твърди, че наличието на косовска армия противоречи на Резолюцията на ООН.

По-рано сръбският президент Томислав Николич нарече бившия министър-председател на непризнатата Косово, Рамуш Харадинай, «бясно куче».

«Харадинай e куче, което познава вкуса на човешката плът и трябва да бъде наказано. Пяната (от бяс) все още се стича от устата му. Ние сме готови да защитаваме всеки и всичко, което е конституционно поверено на грижите ни», заяви Николич пред сръбския вестник «Вечерне новости».

По-рано Харадинай обеща, че когато стане премиер на отцепилата се република, ще «си присвои една трета от територията на Сърбия, заедно с град Ниш», ако Сърбия откаже да признае Косово.

Изявлението му бе направено като част от предизборната кампания, която вече бие всякакви рекорди по анти-сръбски обещания, предаде ТАСС.

От своя страна също по-рано премиерът на Сърбия Александър Вучич заяви днес, че Сърбия ще поиска от Франция да й предаде официално екс-премиера на Косово Рамуш Харадинай, който бе арестуван вчера от френската полиция по молба на Сърбия в края на 1990-те години. 

Вучич се надява, че правото ще бъде над политиката, предаде МИА.

Френската полиция арестува вчера бившия премиер на Косово. Причината е издадена от Белград международна заповед за задържане за извършени от него военни престъпления по време на косовския конфликт през 1998-1999 г.

News Front

 

 

 

 

Тагове: ; ; ;