Премиерът на страната Бойко Борисов и колегата му от Естония Юрий Ратас  са обсъдили изпълнението на програмата на Триото председателства на Съвета на ЕС – Естония, България и Австрия, съобщи прессцентърът на Министерския съвет.

Двамата са разговаряли преди днешната работна сесия на Европейския съвет в Брюксел. Коментирано е свършеното по време на Естонското председателство и темите, чието изпълнение ще продължи след 1 януари 2018 г.

Премиерът Борисов приветствал иновативния и различен подход, който Ратас е приложил по време на Естонското председателство, и подчертал, че приоритетите от него са залегнали и в Българското председателство, най-вече в секторите “дигитализация” и “киберсигурност”.

Борисов и Ратас се обединили около мнението за необходимостта от особено внимание към Западните Балкани.

“Всички имаме интерес от това регионът да бъде по-сигурен, по-стабилен и да отбелязва значителен напредък. Изключително важно е хората от Западните Балкани да знаят, че могат да разчитат на Европа и нейната солидарност”, подчертал премиерът Борисов.

Позитивната програма, която си поставиха Естония, България и Австрия, ориентирана към бъдещето и към постигане на конкретни резултати, ще продължи, посочиха двамата лидери. Държавите от Триото ще отстояват своите приоритети, свързани със сигурността на европейските граждани, повишаването на заетостта, икономическия растеж, продължаване на кохезията и стабилизирането на съседните на ЕС страни, стана ясно още от срещата на Борисов и Ратас.

Естонският премиер поздрави българския министър-председател за добрата подготовка на първото Българско председателство на Съвета на ЕС и му пожела успех. Бойко Борисов от своя страна гарантира, че ще има пълна приемственост по очертаните приоритети и покани Юрий Ратас в София, допълни пресцентърът на Министерския съвет.

Тагове: ; ; ; ;