Спецкомитетът по разузнаването към Сената на Конгреса на САЩ в началото на следващата година вероятно ще публикува препоръки за защита на американската избирателна система от външна намеса, но законодателите в рамките на провежданото от тях разследване едва ли ще стигнат да изводите, че между предизборния щаб на президента Доналд Тръмп и руските власти е имало някакъв заговор.

Това съобщи агенция  Associated Press.

Тя се позовава на председателя на комитета, републиканеца Ричърд Бер, според чийто думи в бъдещия доклад ще излязат неща, които няма да предизвикат разногласия сред членовете на комитета.

Окончателният документ, посветен «на сговора», трябва да последва по-късно. Като цяло членовете на Съвета подкрепят изводите на американското разузнаване за това, че Русия през 2016 година е искала да се намеси в изборите за президент на САЩ.

Във връзка с това сенаторите настояват да се засили безопасността на избирателната система, която преди години уж била станала обект на кибератаки.

Препоръките в това отношение ще бъдат представени в началото на 2018 година, отбеляза Бер.

«Публикациите относно препоръките в началото на годината преди изборите имат смисъл, с това всички са съгласни», подчерта заместник председателят на комитета по разузнаването, демократът Марк Уорнър.

За ноември 2018 година са планирани междинни избори за Конгреса — американците трябва да преизберат цялата Палата на представителите и една трета от Сената.

Самият глава на комитета при това съобщи, че вече е започнала подготовката на големия доклад, но той по-скоро ще представлява част от това, което сенаторите са успели да изяснят, при това без каквито и да било окончателни изводи.

Разследвания около т.нар. руска намеса в изборите през 2016 година в момента провеждат специалните комитета на двете палати от Конгреса по разузнаването, а също сенатският юридически комитет.

Освен тях се води специално разследване от специалния прокурор на САЩ Робърт Мюлер.

Президентът Тръмп и неговите ключови помощници нееднократно отхвърляха подозренията за каквито и да било неправомерни контакти с руските официални лица в периода на предизборната кампания.

Москва също многократно отхвърля тези твърдения, опровергава ги. Русия твърди, че не е правила никакви опити да се намеси в американските избори през 2018 година.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;