Американският изследователски център  Asia Maritime Transparency Initiative публикува материал, в който се говори за военната активност на Китай.

В материала се казва, че докато Вашингтон напълно е погълнат от ситуацията със севернокорейската ядрена програма, Китай увеличава активността си в островите в Южнокитайско море, включително в изкуствено създадените.

Специалистите от  Asia Maritime Transparency Initiative твърдят, че са анализирали спътникови снимки и са стигнали до извода, че на Параселските острови, а също в архипелага Спратли се виждат следи от работа, които се провеждат под контрола на китайските военни.

Отбелязва се, че Китай създава острови, за които претендират и някои други страни в региона, хангари за авиационна техника, разполага радиолокационно оборудване, извършва строителни работи по създаването на подземни складове.

По-рано държавният секретар на САЩ призова официален Пекин «да се откаже от провокативните действия върху спорните територии».

При това от Вашингтон заявиха, че имат намерение да останат неутрални по въпроса за принадлежността на островите, добавяйки, че Китай трябва да се ръководи «от международното право».

А кога самите САЩ са се ръководили от международното право за последен път?

Или това задължение, според Вашингтон, е ангажимент на всички държави в света, освен на самите Съединени Щати?

По-рано бе съобщено, че Китайската народна република е изпратила  предупреждение към военен кораб на САЩ да напусне регионът около Южно-китайско море, предаде „Блумбърг“.

Военният кораб на Съединените Щати навлезе в региона около островите Спратли. Според Китай, Пекин там има „неоспорим суверенитет“.

„Ние проследихме, проучихме и предупредихме кораба. Действията на кораба на САЩ подкопават суверенитета и интересите в сигурността на Китай.“, заяви говорителят на китайското МВнР Рен Гуокян.

Корабът на САЩ е навлязъл в региона без разрешение, се подчертава в информацията.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;