Два изтребителя на ВВС САЩ F-22 са извършили прихващане на два руски щурмоваци  Су-25 в небето над Сирия в района на река Ефрат.

Това съобщи представителят на Пентагона Ерик Пехон.

«На 13 декември два руски самолети Су-25 са се приближили към координираното от оглавяваната от САЩ международна антитерористична  коалиция във въздушното пространство над източния бряг на река Ефрат недалеко от Бу Кемал и са били незабавно прихванати от два  F-22 Raptor,

извършващи прикритие от въздуха на наземните сили на партньорите, провеждащи операции по разгрома на ИДИЛ», заяви той.

 

Пехон подчерта, че в момента на инцидента САЩ и Русия са поддържали връзка по канали, предназначени за предотвратяване на конфликти.

Военнослужещите от САЩ «многократно са телефонирали по канала за връзка за извънредната ситуация, за да кажат на руските пилоти, че трябва да напуснат този район», съобщи той.

«По време и след сближаването лидерите на коалицията в центъра за управление на съвместните действия на авиацията се свързаха с Русия по канала за предотвратяване на конфликти с цел деескалация на ситуацията и предотвратяване на стратегическите грешки», добави представителят на Пентагона.

Пехон призна, че коалицията на САЩ е разтревожена от вероятността да се свали военен самолет на Русия във връзка с вероятната заплаха от тяхна страна».

«Най-големите опасения на коалицията се заключават в това, че ние можем да свалим руски самолет, защото неговите действия ще бъдат разглеждани като заплаха за нашите въздушни или сухопътни войски», твърди той, добавяйки, че руската авиация често пресича границата на зоната за деескалация в района на река Ефрат.

«Ние обучаваме нашите екипажи да приемат дадени действия и да предприемат вероятни опити за деескалация на ситуацията доколкото е възможно.

Ние сме тук не, за да се борим с руснаците или със сирийците — нашата цел е да нанесем поражение на ИДИЛ», подчерта представителят на американското Министерство на отбраната.

«Но ако нещо заплашва коалицията или нейните приятелски партньорски сили във въздуха или на земята, ние ще ги защитим», завърши Пехон.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;