Според национално представително изследване за онлайн поведението на децата в България, направено през 2016 година, процентът на децата, които използват интернет всеки ден, е нараснал до около 93 на сто. Данните от проучването бяха предоставени на кръгла маса за рисковете за децата в дигиталния свят, организирана от Държавната агенция за закрила на детето и УНИЦЕФ. Форумът беше открит от Мария Хесус Конде, представител на УНИЦЕФ за България, и от председателя на ДАЗД Офелия Кънева.
Българските деца ползват интернет от по-рано и го ползват по-често от всякога. Всяко пето дете е срещнало непознат след онлайн взаимодействие, а всяко десето дете е получавало съобщения, съдържащи сексуално съдържание. Рисковете се увеличават с възрастта поради нарастващото използване на интернет, намалената родителска намеса и внимание.
Според доклад на УНИЦЕФ за състоянието на децата по света през 2017 на тема «Децата в дигиталния свят»  младите хора (на възраст 15 — 24 години) са най-свързаната онлайн възрастова група. В световен мащаб 71 процента от тях са онлайн, в сравнение с 48 процента от общото население. Един на всеки трима интернет потребители в света е дете или подрастващ под 18-годишна възраст.  Децата имат достъп до интернет от все по-ранна възраст, като в някои държави е вероятно децата на възраст под 15 години да използват интернет колкото възрастните над 25 години, сочи докладът.
В него се отбелязва, че смартфоните подхранват т.нар. култура на спалнята, като онлайн достъпът за много деца става по-личен, по-интимен и по-слабо контролиран.


Според доклада момичетата са по-склонни да се тревожат от насилието (27 на сто срещу 20 процента от момчетата). От нежелано сексуално съдържание се притесняват еднакво и двата пола — момичета (32 на сто) и момчета (33 на сто). Младите хора в страните с нисък доход са по-склонни да се тревожат от нежеланото сексуално съдържание (42 на сто срещу 16 на сто в страните с висок доход). Младежите от държави с нисък доход 2,5 пъти повече биха искали по-голям достъп до дигитални устройства.
Научаването на неща за училище или за здравето се харесва от 40 процента от анкетираните в проучване на УНИЦЕФ.
Хубавото на свързаността е, че може да промени правилата на играта за някои от най-маргинализираните деца в света, като им помогне да реализират своя потенциал и прекъсне междупоколенческите цикли на бедност. Дигиталните технологии предоставят възможности за обучение и образование на децата, особено в отдалечени региони и по време на хуманитарни кризи, отбелязват от УНИЦЕФ. Според доклада дигиталният достъп обаче се превръща в нова разделителна линия, тъй като милиони деца, които биха могли да извлекат най-голяма полза от дигиталните технологии, нямат достъп до тях. Около 29 процента от младите хора по света — около 346 милиона души — не са онлайн. Африканските младежи имат най-малък достъп до дигиталния свят. Около 60 на сто от тях не са онлайн, в сравнение със само 4 на сто в Европа.
Извод от доклада е, че децата, които разчитат по-скоро на мобилни телефони, отколкото на компютри, могат да получат не най-добрия онлайн опит, а тези, които не притежават дигитални умения или говорят малцинствени езици, често не могат да намерят съответното онлайн съдържание.
Новите технологии — като криптовалутите и тъмната мрежа — подхранват излъчване на живо на сексуална злоупотреба с деца и друго вредно съдържание и представляват предизвикателство пред способността на правоохранителните органи да са в крак с времето, отбелязват от УНИЦЕФ.
На форума беше обявено и че над 80 са успешните операции в България срещу педофили тази година, БТА

Тагове: ; ;