Израел нанесе удари по три принадлежащи на движението ХАМАС цели в ивицата Газа в отговор на ракетни обстрели над територията на еврейската държава. Това в четвъртък съобщи вестник  The Times of Israel,

позовавайки се на представителя на Армията на отбраната на Израел.

Според изявлението, ВВС на Израел са поразили склад с боеприпаси и тренировъчни лагери на ХАМАС.

Последните три дни радикалите от ивицата Газа ежедневно подлагат Израел на ракетни обстрели. В сряда вечерта минимум три ракети бяха изстреляни по еврейската държава. ВВС на Израел прихвана две от тях, третата избухна в незаселена местност на територията на регионалния съвет Ешкол, граничещ с палестинския приморски анклав.

Военните съобщиха, че  сирените за въздушна тревога са започнали да звучат в сряда в няколко района в южен Израел — в град Сдерот, в регионалния съвет Шаар Ха Негев, в регионалния съвет Сдот Негев и в регионалния съвет Хоф Ашкелон.

Изстрелването на ракети по Израел от ивицата Газа се възобнови след почти тримесечно прекъсване след като на 6 декември президентът на САЩ Доналд Тръмп се разпореди да започне прехвърлянето на посолството на САЩ в страната от Тел Авив в Ерусалим и призна този град за столица на еврейската държава.

За последните дни по Израел бяха изстреляни вече около 20 ракети, една от тях падна в детска градина в град Сдерот, втората избухна, причинявайки вреда на паркирани автомобили на една от улиците в същия град, три бяха прихванати от ВВС и ПВО на еврейската държава.

Армията на отбраната на Израел с танков огън и самолети порази през последните няколко дена над десет военни постове и обекти на ХАМАС в ивицата Газа, в резултат на което загинаха минимум двама и бяха ранени около 30 палестинци.

Еврейската държава през юли-август 2014 година проведе в палестинския анклав продължилата 50 дена военна операция «Нерушима сила».

Главната цел на въздушната й фаза беше потушаването на ракетната заплаха от страна на ивицата Газа.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;