САЩ вече не са против Башар Асад да остане на власт до президентските избори през 2021 година. Вашингтон бе заставен да се откаже от исканията си за оставка на Асад в резултат на успехите на Русия и другите съюзници на Сирия във военния и дипломатически театър.

«Независимо от гибелта на половин милион човека в сирийската гражданска война, десетки от които загинаха от химическо оръжие, администрацията на Тръмп е готова да се съгласи Башар Асад да остане на поста си до следващите президентски избори в Сирия, които ще се проведат през 2021 година», с възмущение констатира журналистът Робин Райт за изданието The New Yorker.

Както отбелязва авторът на статията, това решение, което бе изразено от високопоставени представители на САЩ и Европа, слага кръст на всички предишни изявления на американските власти за това, че оставката на Асад е едно от условията за мир в Сирия.

Както припомня журналистът, още през октомври държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън е казал, че «САЩ искат да видят обединена, сплотена Сирия, в чието правителство няма място за Башар Асад».

Но оттогава позицията на американските власти претърпя промени.

«Решението на САЩ отразява ограничените възможности на администрацията, военните реалности там и успехите на съюзниците на Сирия, Русия, Иран и «Хизбулла», които се притекоха на помощ на обсадения режим на Асад», отбелязва журналистът.

«Взетото от Русия през 2015 година решение да се помогне на Асад с военно-въздушни сили, се счита от много за повратен момент за режима, който пренебрегна до най-крайни мерки за запазването на властта», твърди авторът.

Според него, сирийското правителство и неговите съюзници — Русия, Иран и «Хизбулла», «са обединили това, което преди година е било само отделни териториални части».

Те контролират днес всички крупни градове, бившите някога «перли в короната» на опозицията: Дамаск, Хама, Хомс, Латакия и Алепо — част от страната, която американските аналитици наричат «полезната Сирия», уточнява авторът.

Америка воюва в Сирия от 2014 година, припомня авторът.

При това САЩ вече изхарчиха във войната над  $14 млрд — т.е. над $13 млн на ден — и изпратиха на въстаниците помощ от 2 хиляди американски военни.

Победата на Асад — това е отчасти заслуга на неговите съюзници, счита Райт.

Не по-малко важно е това, че подкрепяните от американците сили на опозицията се оказаха слаби: «те се скараха помежду си и се разделиха на части».

За седем години гражданска война в страната опозицията не роди силен лидер, който би могъл да се превърне в алтернатива на Асад, отбелязва авторът.

«Тяхното искане за оставка на Асад като задължително условия за сключването на мир все по-малко има общо с реалността», счита авторът на статията.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;