„Главният прокурор Сотир Цацаров на 20 ноември 2015 година изпрати заповед. С нея  Цацаров забранява на своите подчинени прокурори на националното бюро да се предоставят: документите, на които се основава искането за използване на СРС-тата, резултатите, получени в хода на прилагане на СРС-та, получените веществени доказателствени средства”, това обяви председателят на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Бойко Рашков по Нова телевизия.

„И понеже има такава заповед, на нас ни се отказва да се запознаем с тези материали. По тази причина аз заявих в българския парламент, че бюрото оттук нататък няма да може да уведомява гражданите със 100% убеденост, че те са били подлагани на СРС-та”, добави той.

„По отношение на три случая на нас ни се пречи да извършим проверка”, категоричен се Бойко Рашков. В един от случаите става дума за противодържавно престъпление, което е било „екзотично, дори по тоталитарно време”, уточни той.

„В момента деянието, за което този човек се подозира, почти няма място в Наказателния кодекс. Този човек иска да знае дали срещу него са използвани СРС-та. Вчера от него пристигна трета молба. В момента нищо нищо не можем да му отговорим и вероятно ще изпратя тези материали на главния прокурор, той да отговори, тъй като действително става дума за нещо много сериозно. ДАНС също отказват да дадат информацията”, разказа Бойко Рашков.

Той твърди и, че материали, свързани с конкретно използване на СРС-та са се появили чрез прокуратурата в онлайн медия.

«Този материал, който се е появил в медиите, е бил в делото на прокуратурата. Точно по този случай сме извършвали проверка и две от нашите констатации за неправомерно подслушване на магистрат са по този случай», каза още Рашков.

Бюрото е изпратило 43 сигнала за нарушения на главния прокурор, от тях по 19 ние нямаме знак, че някой е взел отношение по труда на хората от бюрото, коментира още той.

В студиото на «Здравей, България» по Нова тв Рашков се обърна към водещият Виктор Николаев с думите:

«Г-н Николаев, знаете ли какво е общото между председател на бюро за контрол на специални разузнавателни средства и водещ на „Здравей, България”. Общото е това, че имат един и същ политически кадровик – той се намира в парламента. При вас идват и казват „Столът до вас е празен”, а на мен ми казват „Имате мандат още една година/СЕГА

Тагове: ;