Обвиненията срещу американския президент Доналд Тръмп за наговаряне с Русия навредиха на политическата система на САЩ и показаха неуважение към тези, които гласуваха за него, заяви на годишната си пресконференция руският му колега Владимир Путин, цитиран от Асошиейтед прес.
Путин отново отхвърли твърденията за намеса на Русия в президентските избори в САЩ, определяйки ги като безсмислица, измислена от противници на Тръмп, предаде ДПА.
Според руския президент обвиненията срещу американския му колега са били разпространени от негови политически опоненти в опит да подкопаят политическата му легитимност, посочва АП.
Контактите между руски представители и членове на предизборния екип на сегашния американски президент са били напълно рутинни, но се представят изкривено от политическите му опоненти, заяви Путин, цитиран от Ройтерс.
Президентът Тръмп е възпиран да изпълни целта си да подобри отношенията между САЩ и Русия, заяви руският президент, цитиран от ДПА.
Путин подчерта постиженията на Тръмп и заяви, че повишаването на борсовите индекси показва доверието на инвеститорите в избрания от него икономически курс, отбелязва АП.
Путин освен това изрази надежда за възстановяване на отношенията между Русия и САЩ, подчертавайки, че двете страни трябва да си сътрудничат за глобалните предизвикателства.
Руският президент изрази притеснения относно факта, че САЩ обмислят да се оттеглят от ключови споразумения за контрол на ядрените оръжия. Русия ще се придържа към тези договори и ще гарантира сигурността си, без да навлиза в надпревара във въоръжаването, обяви той.
Военните разходи за следващата година ще бъдат около 2800 милиарда рубли (46 милиарда долара), посочи Путин, отбелязвайки, че за сравнение бюджетът на САЩ за отбрана възлиза на около 700 милиарда долара.
Руският президент подчерта, че страната му се притеснява особено от това, което смята за нарушаване на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег. САЩ са обвинявали Русия в нарушаване на споразумението, но според Путин обвиненията са пропаганда, целяща да оправдае изтегляне на Вашингтон от договора, БТА

Тагове: ; ; ; ;