Най-новият американски супересминец  «Майкъл Монсур» (USS Michael Monsoor/DDG 1001) от серията «Замуолт» (Zumwalt) се върна в пристанището си след излизането си в открито море.

На кораба му отказаха филтрите, предназначени за опасните колебания на мощността в електрическата мрежа.

Те са необходими за защита на чувствителното електрооборудване на кораба и неговата деликатна електроника.

Доколкото корабът от серията «Замуолт» е почти само електроника, то този гаф с право може да се нарече критичен.

ДВОЙКА

Това, разбира се, не е просто някакво си счупване, казват военно-морските специалисти, защото отказът на силовата система на кораба е бил по време на преминаването му през Панамския канал на 21 ноември 2016 година.

Тогава е бил забелязан теч, в резултат на който морска вода е попаднала в две от четирите части, съединяващи двигателите със задвижващите валове.

В резултат двата задвижващи вала са излезли от строя, а корабът се врязал в стената на канала.

Според училищните оценки, това е ДВОЙКА по предмета «надеждност на морския съд».

Вторият гаф възникнал почти веднага след първия — когато след ремонта в Панама «Замуолт» се добрал до базата си в Сан Диего, било открито изтичане в системата за охлаждане.

Там въобще не била открита причината за проблема.

Отново двойка!

На втория кораб от същата серия!

Опасността от голяма авария се крие в това, че «Замуолтите», които се считат за перспективен модел надводни кораби с относително дълго бъдеще, са натъпкани с електроника.

Системи за електронно следене и управление.

Цяла йерархическа информационно- управляваща общокорабна инфраструктура на принципа на разпределени компютърни мрежи с единни данни.

Т.е. ако на кораба падне по-дебела чайка, целият компютър на морското корито не просто ще гръмне, но самият кораб ще излезе от строя като управляема бойна единица.

При цена на кораба около 4.4 млрд долара, а някои специалисти считат, че цената е близо до 7 милиарда, това би била твърде епична пробойна.

Ненапразно корабът моментално бил върнат в пристанището.

И за да завършим темата с оценките, припомняме, че тези морски американски «ютии» трябваше да бъдат пуснати в морето на брой три от общо планирани 30.

Оказаха се твърде скъпи и нанадеждни.

Както каза по-рано експертът Михаил Ненашев, «американците планираха да изградят 32 кораба от този клас, но цялата история на проекта се оказа история на постоянното увеличаване на цената на работата и съответното намаляване броя на планирания брой кораби от серията».

Така американската «ютия» се оказа най-крупният и скъп есминец за цялата история на съществуването на кораби от този клас.

Само за разработката на проекта от серията, според данни от военно-морските експерти, са похарчени над 10 милиарда долара.

Т.е. цялото удоволствие американските моряци да помиришат изгорялата изолация на «революционния» морски съд е коствало на хазната на САЩ 30 млрд долара.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;