Президентът на САЩ Доналд Тръмп малко преди да обяви прехвърлянето на посолството на САЩ от Тел Авив в Ерусалим и да признае последния за столица на Израел е разказал на френския си колега Еманюел Макрон за това, че при вземането на решението си е бил ръководен от някои неща. Това френският лидер сподели в интервю за телевизия CBS.

«Той ми сподели обосновката на решението си, която се заключава в създаването на нов импулс за промяна на цялата система, доколкото той счита, че предишните преговори са били застопорени и блокирани в продължение на десетилетия.

Той искал да създаде импулс, който да провокира силна реакция в резултат на решението му», сподели Макрон за разговора си, състоял се с Тръмп малко преди изявлението за пренасянето на дипломатическото представителство на САЩ.

«Аз му отговорих на това, че, според мен, понастоящем  това е неправилно решение — за създаването на импулс и нов процес. Но в края на краищата вие си решавате сам», добави френският лидер.

На 6 декември американският лидер Доналд Тръмп заяви, че «е дошло време да се признае Ерусалим за столица на Израел».

Стопанинът на Белия дом също даде разпореждания към Държавния департамент да започне подготовката за прехвърлянето на американското посолство от Тел Авив в Ерусалим.

При това президентът каза, че Вашингтон ще запази «стремежа си да съдейства за мирното споразумение, приемливо и за двете страни».

Според думите на Тръмп, САЩ «подкрепят решение по «формулата на двете държави», ако има съгласие от страна и на двете страни.

Статусът на Ерусалим е един от ключовите проблеми в палестинско-израелския конфликт. Израелците завзеха източната част на града по време на войната през 1967 година.

Те настояват, че Ерусалим е «eдинна и неделима» столица на Израел.

Палестинците пък искат да направят източната част на града столица на своята държава.

По-рано бе съобщено, че президенът на САЩ Доналд Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел, а също възложи там да бъде прехвърлено посолството на САЩ от Тел Авив, пише Der Standard.

С това той пусна в ход лавинообразна реакция, която в резултат ще доведе до засилване на геополитическите позиции на Русия.

В Израел започнаха масови безредици, продължава австрийското издание.
Вече има загинали и ранени. Във връзка с така създалата се ситуация палестинските средства за масова информация си спомниха за неотдавнашната визита на Тръмп в Саудитска Арабия, където той получи поръчки в размер на $500 млрд.

Ако арабските държави се отнасяха сериозно към ислямската солидарност, то те биха бойкотирали всяко икономическо сътрудничество със САЩ.

Но, за съжаление, така са устроени хората: когато става дума за собствените им финансови интереси, солидарността отива в канафката, отбелязва авторът на статията.

Европа също счита действията на Тръмп за прибързани, продължава изданието.

Сега САЩ вече не могат да изпълняват ролята на посредник за мира в Близкия Изток.

Въпросът е в това, кого ще изберат на тяхно място палестинците?

Това със сигурност няма да е Турция.

Защо?

Защото още са свежи спомените за Османската империя, разсъждава авторът.

Последен претендент за тази роля остава Русия, което само ще засили нейното геополитическо влияние, а също ще укрепи алианса на Кремъл и новите му съюзници — Унгария и Полша, твърди австрийският журналист.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: http://derstandard.at/2000069921170/Praesident-Trump-unterstuetzt-Israel-und-staerkt-damit-Russland

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;