Ръководството на КНДР не желае да води преговори със Съединените щати, защото Вашингтон, вместо да започне консултации, въвежда нов пакет санкции срещу Пхенян. Това се съобщава в сряда от списание Foreign Policy, 

позовавайки се на източници.

Според сведенията, представителите на правителството на КНДР пред последните седмици са провели частни разговори със своите колеги, че те не виждат никакъв смисъл да водят дискусии със САЩ или други държави.

От Пхенян се оплакали, че САЩ са обещали да възобновят преговорите в случай, че КНДР прекрати своите ядрени и ракетни изпитания за 60 дни, но след това Вашингтон не е изпълнил поетия ангажимент, а е обявил нов пакет рестрикции.

В средата на септември КНДР в продължение на 75 дена се въздържа от каквито и да било провокационни действия, но на 29 ноември извърши изстрелване на междуконтиненталната балистична ракета «Хвасон-15». За тези два и половина месеца САЩ два пъти разшириха санкционните си списъци: на 26 октомври и на 21 ноември.

По данни на новинарската агенция  ЦТАК, ракетата от нов тип «Хвасон-15», изстреляна на 29 ноември, за 53 минути полет се е издигнала на височина 4475 километра и е преодоляла разстояние от 950 километра.

Както съобщиха от японското министерство на отбраната, ракетата е паднала на 250 км от северната префектура Аомори.

Според експертите, тази принципно нова ракета може да преодолее разстояние от 13 хиляди километра, т.е. в зоната на поражение може да се окаже практически цялата територия на САЩ.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън във вторник изрази готовност да се започне диалог с КНДР.

Шефът на американската дипломация за първи път обяви, че САЩ «са готови да проведат първата среща без предварителни условия.

Скоро след това изявление, което фактически беше в противоречие с по-рано изразената позиция на главата на държавата, от Белия дом заявиха, че подходът на президента на САЩ Доналд Тръмп не се е променил.

По-рано държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че Вашингтон проучва редица възможности за възобновяване на преговорите с Пхенян по въпроса за ядрената програма на страната.
Това съобщава AFP.
«Ние напипваме възможности, проследявайки по-нататъшното развитие на събитията», заяви той пред журналисти.
Според Тилърсън, Вашингтон си е запазил няколко канала за връзки с КНДР, за да бъде в състояние да продължи диалога.
«Можем да поговорим с тях, ние разговаряме с тях», каза той, добавяйки, че САЩ могат да общуват със севернокорейските власти и без посредничеството на Китай.
 Петя Паликрушева

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ;