Президенът на САЩ Доналд Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел, а също възложи там да бъде прехвърлено посолството на САЩ от Тел Авив, пише Der Standard.

С това той пусна в ход лавинообразна реакция, която в резултат ще доведе до засилване на геополитическите позиции на Русия.

В Израел започнаха масови безредици, продължава австрийското издание.
Вече има загинали и ранени. Във връзка с така създалата се ситуация палестинските средства за масова информация си спомниха за неотдавнашната визита на Тръмп в Саудитска Арабия, където той получи поръчки в размер на $500 млрд.

Ако арабските държави се отнасяха сериозно към ислямската солидарност, то те биха бойкотирали всяко икономическо сътрудничество със САЩ.

Но, за съжаление, така са устроени хората: когато става дума за собствените им финансови интереси, солидарността отива в канафката, отбелязва авторът на статията.

Европа също счита действията на Тръмп за прибързани, продължава изданието.

Сега САЩ вече не могат да изпълняват ролята на посредник за мира в Близкия Изток.

Въпросът е в това, кого ще изберат на тяхно място палестинците?

Това със сигурност няма да е Турция.

Защо?

Защото още са свежи спомените за Османската империя, разсъждава авторът.

Последен претендент за тази роля остава Русия, което само ще засили нейното геополитическо влияние, а също ще укрепи алианса на Кремъл и новите му съюзници — Унгария и Полша, твърди австрийският журналист.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: http://derstandard.at/2000069921170/Praesident-Trump-unterstuetzt-Israel-und-staerkt-damit-Russland


Тагове: ; ; ; ; ; ;