Влиятелната тройка — Русия, Иран и Турция — изтласкаха Вашингтон и от дипломатическото поле по отношение ситуацията в Сирия, пише The New Yorker.
Тройката вече ръководи процеса на сключването на мир, твърди журналистът от западното издание.

Няколкото рунда мирни преговори в Женева с подкрепата на ООН не постигнаха резултат и бяха изтласкани от организирания от «тройката» процес в Астана.

«В самото начало администрацията на Тръмп се надяваше, че по въпроса за Сирия ще успее да постигне компромис и съответно сътрудничество с Русия», твърди авторът.

Но през април, след химическата атака в град Хан Шейхун, обстановката се нажежи: главата на Белия дом даде заповед да се бомбардира военната база на сирийското правителство и обяви война лично на Башар Асад.

«Но сега, имайки предвид политическите и военните реалности, представителите на САЩ са решили, че смяната на властта ще се осъществява по пътя на честни избори с подкрепата на ООН», недоумява авторът.

Според нея, дипломатите са сигурни в това, че провеждането на свободни и честни избори в разрушената страна, чието половина население е със статуса на бежанци зад граница, «ще бъде безпрецедентно изпитание’.

За появата на нова, по-надеждна опозиция е нужно време, уверена е журналистката.

«В зависимост от резултата на изборите през 2020 година в САЩ Асад може да продължи да е на власт, докато Тръмп може да напусне поста си», отбелязва авторът.

Нещо повече, американски високопоставени лица се опасяват, че Башар Асад може да спечели изборите през 2021 година в Сирия и да «остане на власт още много години».

Превод: Петя Паликрушева


 

 

Тагове: ; ; ;