Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви по време на традиционния си брифинг, че запазването на руското военно присъствие в Сирия е напълно законно.

«В съответствие със заповедта, издадена от президента на Русия на 11 декември по време на посещението му във авиобазата в Хмеймим, руските военни започнаха изтегляне от Сирия към мястото на постоянната си дислокация.

В същото време руските военни запазват присъствието си на сирийска територия и са готови, ако е необходимо, за да спра опитите на терористични организации да се прегрупират и да компенсират загубите си в човешка сила и в областта на въоръженията «, — каза Захарова.

Тя подчерта, че присъствието на руските войски в Сирия «е легитимно и се основава на споразумения, сключени между Русия и Сирия в пълно съответствие с международното право».

«Същото не може да се каже за някои от нашите партньори. Сирия е пълноправен субект на международното право, член на Организацията на обединените нации.

В условията на ликвидиране на ИДИЛ на сирийска територия не могат да бъдат оправдани действия, нарушаващи суверенитета на тази държава, особено, когато те са съпроводени с тези за това, че ИДИЛ в Сирия не е победен до края, а ако той е победен, то заслугата за това принадлежи на САЩ», добави Захарова.

На 11 декември руският президент Путин заяви, че руските военни се завръщат от Сирия с победа.

Руският лидер Владимир Путин също възложи да се пристъпи към извеждане на руската групировка войски от Сирия към пунктовете на постоянната им дислокация.

Част от руските военни в Сирия вече са в Родината си.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

.

Тагове: ; ; ; ;