Президентът на САЩ Доналд Тръмп е бил по своему прав, говорейки за това, че САЩ са спечелили две световни войни. Това пред  «Обозревател»

разказа главният научен сътрудник към Института по история на Украйна Станислав Кулчицкий.

«Ако това изявление се разглежда в подобен разширен контекст, в който се изброяват различни събития от няколко столетия, то тук няма нищо страшно», твърди историкът.

«Наистина, това е нация, която е спечелила Първата световна война, при това тук САЩ нямат решаващ принос — воювали са Франция и Германия, Австрия и Русия, но в последния етап от войната САЩ, така да се каже, са смачкали немците и със своите материални ресурси, а и с експедиционния си корпус», пояснява той.

Според Кулчицкий, също велика е била ролята на САЩ и във Втората световна война. Той твърди, че «те със своите войски на европейския фронт фактически какво ли не са правили — след откриването на втория фронт».

«Но на другите театри на военните действия те са воювали истински, тук нищо не можеш да кажеш. Всъщност боеве е имало и в други страни от Европа. Чърчил говори и за други театри на военните действия — и в Африка, и в Азия, и в Океания, и дори в Арктика. Тази война действително е мила световна. И ролята на САЩ, особено по отношение на финансовата и техническа помощ, е много голяма, велика», подчертава историкът.

Той припомня за техническата помощ, която САЩ в годините на войната са оказвали на съветската армия. Например, за товарните автомобили

Studebaker US6, чрез които «се е придвижвала практически цялата съветска артилерия».

«Ако не бяха тези Студебекери, не знам как ГАЗ-ките щяха да изтеглят артилерията», отбелязва Кулчицкий.

Освен това, САЩ в съответствие със заявките за броя, необходим за отбранителната промишленост на СССР, са доставяли цветни метали, които не е имало в СССР.

«Всичко, което е било нужно на съветската армия, е било обезпечавано от американците», подчертава историкът.

«След войната е имало такава тенденция, която съществува в Русия и до днес: максимално да се намали помощта на съюзниците и максимално да се увеличи ролята на съветската армия за освобождението на Европа от фашизма, макар, освобождавайки Европа от фашизма, съветската армия да я завоюва за комунизма», уверен е Кулчицкий.

Както припомня украинското издание, по време на речта си пред привърженици във Флорида президентът на САЩ Доналд Тръмп е казал:
«Ние сме нация, която изрови Панамския канал, спечели две световни войни, изпрати човек на Луната и постави комунизма на колене».

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://www.obozrevatel.com/abroad/ssha-vyiigrali-vtoruyu-mirovuyu-vojnu-ukrainskij-istorik-napomnil-rf-vazhnyie-faktyi.htm


Тагове: ; ; ; ; ; ; ;