Спецслужбите на СЩА се опитват да вербуват руските журналисти. За това съобщи РИА Новости, позовавайки се на думите на официалния представител на външнополитическото ведомство на страната Мария Захарова.

Официалният представител на МВнР на Русия Мария Захарова сподели за опитите да бъдат вербувани от спецслужбите на САЩ журналисти от руските медии.
«В последно време представителите на руските СМИ, в това число в САЩ, започнаха да бъдат подлагани на жесток натиск от страна на американските спецслужби, опитват се да ги вербуват», заяви Захарова по време на брифинг.
Според нея, тези опити са били многобройни и на много степени.
«Става дума за руски журналисти, а и за чуждестраннни, както в държавни, така и в частни средства за масова информация.
Става дума и за представители на редакциите на руските СМИ», добави тя.
Захарова отбеляза, че Москва оценява опитите да се вербуват СМИ на Русия от спецслужбите на САЩ като агресия и посегателство върху свободата на словото.
По този повод да си спомним за операцията от недалечното минало на ЦРУ под името MKUltra.
ПРОНИКВАНЕ В МЕДИИТЕ
В продължение на много години ЦРУ успешно завоюва влияние в средствата за масова информация, а също в такива популярни сфери, като киноиндустрията, телевизията, интернет и социалните мрежи.
Неговото влияние върху новините започна почти веднага след създаването на агенцията.
В резултат практически цялата информационна, медийна, комуникационна и развлекателна сфера на САЩ и техните сателити се оказаха под пълния контрол на тази агенция.
КОНТРОЛ НАД РАЗУМА (Проект MKUltra)
Това е един от най-продължителните проекти, започнат е през 1950-те години, когато ЦРУ разшири експериментите си с наркотици, за да определи, могат ли те да бъдат полезни при измъкването на информация от човека.
Списание Smithsonian Magazine ето така описва проекта  MKUltra:

«Проектът, който продължава десетилетия, първоначално беше уж предназначен за неутрализиране на изоставенето на правителството на САЩ от предполагаемите съветски постижения в технологиите за контрол над разума.

Но проектът с времето придоби такъв размах, че в резултат десетки хиляди американци бяха подложени на незаконно тестване с помощта на наркотици».

Според официалните показания на директора на ЦРУ Стенсфилд Търнър през 1077 година, проектът е бил крайно засекретен, защото е поставял етически и юридически въпроси и се е очаквала негативна обществена реакция, ако проектът стане публичен.

«В рамките на проекта MKUltra ЦРУ получи правото да изследва, как наркотиците мога да съдействат с опиянияващото въздействие на алкохола, да облекчат индукцията на хипнозата, да повишат способността на хората да се противопоставят на лишенията, да предизвикат амнезия, шок и хаос…

Много от тези въпроси бяха изследвани с използването на неволни субекти, такива като наркозависими затворници, маргинални работнци в секс-бизнеса и пациенти с рак — хора, които не можеха да се съпротивляват», според думите на Сидни Готлиб, който внедрява ЛСД в тази програма на ЦРУ».

В резултат ЦРУ получава многобройни обвинения, включително за търговия и разпространение на наркотици и офицално свива програмата.

Но се оказва, че програмата е преобразувана и действа наново, изследвайки влиянието на мозъка, поведението и управлението на човека с помощта на съвременните технологии и постиженията на научно-техническата цивилизация.

Петя Иванова

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;