Представителят на Тръмп Рой Мур загуби изборите в Алабама пред бившия прокурор на щата Дъг Джоунс.
Тръмп през есента издигна кандидатурата на Мур, но в крайна сметка всичко свърши в политическа катастрофа.
Мур беше обвинен в сексуално насилие и той изгуби изборите, въпреки очакванията, че републиканците ще задържат Алабама, в която демократите не са спечелили четвърт век.

Показателен е броят на чернокожите и белите в щата, участващи в изборите. Струва си да отбележим, че толкова чернокожи не са гласували в Алабама дори за Обама.

По този въпрос вече има и виц: «Изборите показаха, че в Алабама няма азиатци».

Изборите имат вече дълготрайни последствия. В момента в Сената има 52 републиканци-сенатори, демократите имат 48. След Алабама ситуацията се промени в съотношение 51 към 49. И още през следващата година на фона на разочарованията от политиката на Тръмп, демократите ще се опитат да променят съотношението на 50 на 50 или 49 на 51, което ще лиши републиканците от болшинство в Сената и напълно ще парализира работата на Тръмп, който ще бъде принуден да оправдава действията си не само пред собствения си партиен елит, но и пред демократичното болшинство.

Изборите в Алабама могат да проправят пътя към още по-малко самостоятелния Тръмп.

В мрежата вече е публикуван пост с призив към афроамериканците от славния щат Мисисипи спешно да заминат за Алабама и да гласуват за Джонс срещу ултрадесния Мур, който изнасилва деца.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;