Режимът на санкции спрямо Русия ще продължи да действа до възстановяването на териториалната цялост на Украйна. Това заяви пред   Атлантическия съвет държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън.

«Този режим няма да бъде променен, докато руската инвазия в Украйна не приключи и украинската териториална цялост не бъде възстановена», каза той.

Според него «не е възможно да се игнорира нахлуването на други държави и изземването на техните територии».

«Това и беше основанието за използването на много твърдия санкционен режим, който САЩ и Европа въведоха спрямо Русия за нейното нахлуване. Този режим няма да се промени, докато руското нахлуване в Украйна не приключи и украинската териториална цялост не бъде възстановена», каза той.

Тилърсън също засегна темата за присъединяването на Крим.

«Да се върнем на темата Крим. Знам, че президентът на Русия Владимир Путин ясно даде да се разбере, че този въпрос не подлежи на обсъждане. Но в един момент това ще се случи», счита държавният секретар.

Главата на Държавния департамент отбеляза, че САЩ в преговорите си с руската страна акцентират вниманието си точно върху ситуацията в югоизточна Украйна, защото там продължава да загива гражданско население.

«Нашият приоритет е да постигнем прекратяване на насилието. Сега работим с Русия, за да разберем, можем ли да пристъпим към някакво споразумение за мандат на миротворческите сили на ООН, които да сложат край на насилието», резюмира Тилърсън.

Държавният секретар отбеляза също, че САЩ  трябва да имат работни отношения с Русия, но сега такива няма.

«Ще поддържаме много активен диалог с нашите руски колеги, много силен диалог между въоръжените сили на двете страни, силен дипломатически диалог. Ще продължим да водим този диалог, но, както вече казахме на нашите руски колеги, на нас ни трябват някакви «добри новини», за да може с тези отношения да се случи нещо добро. Но в момента подобно не се забелязва. Ние чакаме и чакаме», каза той.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;