В момента, в който  военен кораб на САЩ влезе в пристанището на Тайван Гаосюн, Китайската народноосвободителна армия ще обедини Китай. Това е заявил посланикът на Пекин в САЩ Ли Кексин, който изрази становището си  по време на съвещание по въпроса за американо-китайските отношения пред китайски и тайвански студенти и журналисти.

Реакцията му е в резултат на решението, прието от конгреса в САЩ, според което плавателните съдове на ВМС на САЩ могат да хвърлят котва в тайванските пристанища, съобщава агенция «Фокус».
Според Ли Кексин това нарушава Закона против сецесията (Закона „Единен Китай“ за териториалната цялост на страната), санкциониращ използването на сила против Тайван, ако Китай реши, че островът е на път да се отдели. „Ако американски военен кораб пристигне в Шанхай, то това ще се случи само след съгласието на китайската страна. Но Китай, без съмнение, не би се съгласил с влизането на кораби на ВМС на САЩ в пристанищата на Тайван, принуждавайки го да се впусне в „антисецесия““, е заявил посланикът.

Тагове: ; ;