Западът води активна антируската политика, която съответства на реториката на медиите на Европейския съюз и Америка. Въпреки това гражданите на тези страни не винаги се придържат към официалната гледна точка на държавите си. Например, добре познатият латвийски композитор Имантс Калмниниш  не се страхува да изрази своята гледна точка за руската политика и нейния лидер Владимир Путин, която е в пълно противоречие с реториката на балтийските държави.

«Подкрепям Путин и неговия курс, защото той не прие този модел на светоглед, към който се придържа Западън. За мен този светоглед е неприeмлив», казва композиторът.

В интервюто си за Rubaltic композиторът подчертава, че неговата страна и цяла Европа като цяло живеят само в пространство, препълнено от западната  идеология. Самият композитор отбелязва, че не може да приеме тази идеология. Според думите му, той е по-впечатлен от политиката на Русия и Китай — стремежът към общото благо.

«Убеден съм, че само сътрудничеството в името на общото благо дава положителен ефект върху хората. А западната идеология … На банера им е написано: «Свобода на личността». Никой дори не говори за общото благо «, отбеляза Калниш.

Според него, основният лозунг на Запада са «демокрация» и «свобода на личността», но политиката на Запада е основана главно на  позицията на силата — сплашване на малките и слаби държави в името на търсенето на лична изгода.

В Русия, според него, има загриженост за общите интереси и желание за международно сътрудничество, което се проявява във всички вътрешни и външни политики на държавата.

Композиторът високо оценява работата на държавния глава на Руската федерация Владимир Путин и изразява положителна си оценка за работата му.

Той подчертава, че нито един от сънародниците му в Латвия не е в състояние да постигне същите резултати — подобна политика в Прибалтика няма да има, казва той, защото  ръководството на страната вече не преследва националните интереси, а служи на интересите на Запада.

Според Имант Калниш, в рамките на Европейския съюз неговата страна няма да може да се развива и няма бъдеще. Да, и този международен съюз, каза той, трябва да бъде премахнат, защото му липса на бъдеще.

Композиторът отрича думите на балтийските политици, че прибалтийското население е враждебно към Русия. Според него, настоящите отношения между двете страни не са за пример.

«Считам, че руският президент добре се отнася към Латвия, Естония, Литва и всички европейски страни. Латвия и Русия трябва да се опитат да си сътрудничат «.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ;