Във Великобритания днес има повече «спящи агенти» на Русия, отколкото в годините на студената война. Това съобщава британското издание

Express. До такива изводи е стигнал сътрудникът на Института за управление на държавата Виктор Мадейра, който цитира резултатите от своето изследване пред комитета за сигурност към палатата на общините.

Той е стигнал до извода, че контингентът на руската разузнавателна служба значително надвишава броя на британските разузнавачи.

В средата на 1980-те години се считаше, че Съветският съюз обща има 350 нелегални агенти, т.е. такива шпиони в страните от рода на Великобритания и СЩА, които живеят нормален живот, но само докато Москва не ги повика.

Днес, според учения, техният брой е значително по-голям.

«Тези подбрани офицери от разузнаването живеят под прикритие зад граница със своите «легенди» — те са напълно внимателно подбрани чуждестранни лица със съответните жизнени истории, наброяващи цели десетилетия, което им позволява нелегално да се слеят с тълпата», споделя експертът.

Според него, банкерът или мениджърът по туризъм могат да бъдат себе си, но могат да бъдат също агенти на разузнаването или «спящи агенти».

Доколкото техните връзки с чуждестранните разузнавателни служби е невъзможно да се проследят, те значително по-трудно мога да се засекат, срещу тях практически не може да се противодейства.

Затова нелегалните агенти са най-ценните агенти на разузнаването, пояснява Express, позовавайки се на думите на Мадейра.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://www.express.co.uk/news/world/890394/russia-vladimir-putin-donald-trump-us-sleeper-agents-cold-war-parliament-victor-madeira

Тагове: ; ; ; ;