Йенс Столтенберг беше преизбран за генерален секретар на НАТО до 2020 година. За неговата кандидатура гласуваха 29-те членове на Северноатлатическия съвет, съобщава EurActiv.

Бившият премиер на Норвегия Столтенберг е на поста от октомври 2014 година. При него се извърши най-крупната модернизация от времето на студената война, за да бъде готова организацията към най-крупните военни предизвикателства на XXI век, в това число от страна на Русия, отбелязва изданието.
58-годишният Столтенберг благодари на съвета за продължаване на неговите пълномощия.
«С нетърпение очаквам продължаване на съвместната ни работа по засилване на алианса и обезпечаване сигурността на нашите граждани», написа политикът в Туитър.
 Столтенберг оглави алианса в най-големия разгар на украинската криза след «анексирането на Крим» от Москва, пише изданието.
Той курира създаването на четири многонационални батальони с повишена бойна готовност в Полша и Прибалтика, които трябва да се противопоставят на «руските амбиции», припомня изданието.
 В резултат в региона бяха разположени около 4 хиляди военнослужещи заедно с танкове и оборудване. Целта на инициативата е да демонстрира пред Кремъл, че НАТО е готово да защитава своите членове в случай на атака, пояснява  EurActiv.
Премиерът на Великобритания Тереза Мей приветства преизбирането на Столтенберг, наричайки го «истински борец» на алианса.
«Той гарантира, че НАТО ще прояви твърдост, няма да бездейства, отговори на руската агресия в Източна Европа и в същото време организацията се преобрази, за да посрещне такива развиващи се заплахи, като кибеатаките и хибридната война», подчерта Мей.
Миналият месец министрите на отбраната от военния блок се съгласиха, че участниците трябва да увеличат използването на цифровите технологии в бойните операции и да създадат специален киберцентър. Причина за това решение станаха стотиците хакерски атаки, на които ежемесечно бива подлагано НАТО, както и растящите опасения в резултат на «електронната политика на Кремъл», твърди изданието.
Паралелно с това алиансът се стреми да развива взаимодействие с ЕС, за да помогне при прехвърлянето на войски на територията на Европа.
Сътрудничеството между двете организации се укрепи забележимо при Столтенберг, подчертава  EurActiv. 

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: http://www.euractiv.com/section/global-europe/news/stoltenberg-reappointed-as-nato-chief-until-2020/

Тагове: ; ; ;