Превод на материал от изданието:

Преди падането на Желязната завеса често се казваше, че дядо Мраз стопанисва отношенията между САЩ и СССР, пише EurActiv.

И сега ситуацията не е много по-различна от времето на Студената война, отбелязва авторът на статията.

Напротив, би било по-правилно да се каже, че дядо Мраз се върна.

И това се доказва от изявленията на американския държавен секретар Рекс Тилърсън и неговия руски колега Сергей Лавров.

По време на срещата на върха на ОССЕ във Виена Тилърсън заяви, че САЩ «никога няма да се примирят с окупацията и опита за анексиране на Крим».

Според него Белият дом няма да премахне санкциите, докато Русия не върне полуострова и не изтегли войските си от територията на Донбас.

Сергей Лавров отхвърли тези твърдения и на свой ред обвини, че НАТО се разширява на изток, наричайки действията на алианса «необуздана експанзия».

Брюксел подкрепи позицията на САЩ по отношение на Украйна. Генералният секретар на Европейската служба за външна дейност Хелга Шмид заяви, че Москва трябва да «спре да оказва финансова и политическа подкрепа на сепаратистите».

Според нея статус-кво на Европейския съюз е неприемливо. Тя поиска «да се спре незаконното анексиране».

ЕС и САЩ постигнаха единно мнение по въпроса, че Москва трябва да изпълни международните си ангажименти и да възстанови териториалната цялост, както и суверенитета на Украйна.

Въпреки всички тези изявления обаче Тилерсън намекна за възможността за среща между американските и руските президенти в Австрия.

«Има толкова красиви сгради във Виена, където може да се проведе среща», каза той, добавяйки, че украинският конфликт пречи на сближаването между Москва и Вашингтон.

News Front

Източник: http://www.euractiv.de/section/eu-aussenpolitik/news/vaeterchen-frost-bestimmt-die-beziehungen-von-usa-und-russland/

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;