13 декември 2017- Нюз Фронт.

» Ние обявяваме началото на третата интифада, за да продължат протестите и да принудим САЩ да отменят решението си. В сектора Газа протестните акции нарастват в рамките на началото на интифадата. Това е третата интифада»,- заяви прес-секретарят на движението  Абдулатив Алкану. 

 

Той обеща нов » Ден на гнева» срещу решението на Америка.

 

» Протестите ще продължават и по Западния бряг на река Йордан, и в сектора Газа, и в Йерусалим.

Защото ние протестираме срещу признаването на Йерусалим за столица на Израел от САЩ, тъй като смятаме Йерусалим за столица на Палестина.

Ние се надяваме, че протестите ще се развиват още и още»,- заяви прес-секретарят на ХАМАС.

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп на 6 декември обяви, че признава Йерусалим за столица на Израел и подписа закон за пренасяне на американското посолство от Тел-Авив в новообявената от него столица на Израел.

Международни експерти и анализатори определиха крачката като » най-безразсъдното решение» на американския президентът от началото на мандата му. Решението доведе до масови протести на палестинците, които достигнаха пика си на 8 декември в «Денят на Гнева», когато в безредиците пострадаха над 250 души. Вълненията обхванаха и други арабски държави от Близкия Изток.

 

Първата интифада— въстанието на палестинците срещу Израел избухва в годините 1987—1991 .

Повод за нея става изтаелската окупация на територия, завладяна в хода на Шестдневната война, след която се създава и Палестинската автономия.

Втората интифада започва в началото на 2000 година, след като премиерът на Израел Ариел Шарон и привържениците му посещават Храмовия Хълм( най-свещеното място за юдеите и второто свещено място за мюсюлманите).

 

Израел нарича Йерусалим своя » единна и неделима» столица, но световната общност в голямата си част не я признава.

Статусът на града се смята за един от най-възловите проблеми в близкоисточния конфликт, който трябва да се решава между Израел и Палестина.

След тенденциозното решение на Доналд Тръмп не просто да признае изведнъж Йерусалим за столица на Израел, ситуацията се накалява с невиждана скорост и заплашва в избухването на нова война.

Продължаваме да следим темата в развитие, очаквайте подробности.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;