Посещението на руския президент Владимир Путин в Египет е още една стъпка към развитието на дипломатическите отношения между двете страни, докато от своя страна Вашингтон прекрати военната си помощ за Кайро и съкрати финансовите разходи, пише Daily News Egypt.

«Египет и Русия останаха близки съюзници»

Въпреки факта, че приоритетните теми за обсъждане са икономическите отношения и дългоочакваното изграждане на АЕЦ «Ал Дабаа» военната сделка между Русия и Египет остава в центъра на интереса и на двете страни.

Това е краят на 45-годишния период на напрежение от момента, в който бившият президент Ануар Садат насочи политика си  към сближаване със Съединените щати. И въпреки че повечето от оръжията и оборудването на египетската армия, използвани за борбата срещу Израел през 1973 г., бяха от СССР,  отношения между двете държави продължиха да са обтегнати.

Подобряването в отношенията дойде след свалянето на ислямисткия президент Мохамед Морси, когато Барак Обама спря военната си помощ за Египет. Тогава Русия реши да заеме освободеното място и започна да подкрепя Египет политически и военно. Дори след продължаването на военните учения със Съединените щати, Египет и Русия останаха близки съюзници.

През март 2015 г. две държави подписаха протокол за военното сътрудничество и обявиха началото на военноморски учения. Съвместните военни учения обикновено подчертават определена близост между участниците. Военното учение «Мост на дружбата» първо се проведе в Египет през 2015 г. и беше «важна стъпка към укрепване на взаимното разбирателство» между двете страни, както отбелязва Кремъл .

Няколко дена след като САЩ отнеха част от финансовата и военната помощ за Египет през август 2017 г., Русия обяви, че през септември ще се проведат съвместни тактически военни учения за обучение на египетски пилоти, които да работят с новите хеликоптери Ka-52 «Алигатор».

Съвместните планове на Москва и Кайро 

Според плана, хеликоптерите Ka-52 «Алигатор» ще работят с вече закупените «Mистрали». Русия  обяви, че ще предостави на Египет 15 хеликоптери Ка-52 «Алигатор» в рамките на споразумението за доставката на общо 46 хеликоптера до края на тази година.

По-рано компанията «Хеликоптери на Русия» обяви намерението си да разшири своя флот с хеликоптери, създавайки повече хеликоптери за гражданската авиация.

Плановете на холдинга за откриване на сервизен център за вертолети Mi-8/17 в Египет са още един пример за задълбочаване на сътрудничеството. Ми-8/17 работи като военен и цивилен хеликоптер и е един от основните във въздушния флот на Египет. Очаква се Русия да предостави на Египет бойните самолети МиГ-29, МиГ-35 и Су-30.

Освен това, по време на посещението на Ал-Сиси в Москва през 2014 г., страните подписаха споразумение за доставката на оръжие на стойност 3,5 милиарда долара, за да се модернизират египетските ракети руски системи С-300. Миналата седмица руското правителство одобри проект за споразумение за партньорство с Египет, според което страните могат да използват взаимно въздушното пространство и въздушните си бази.

Проектът бе подготвен от Министерството на отбраната на Руската федерация, координиран с Министерството на външните работи и одобрен от руския премиер Дмитрий Медведев. Той е предварително координирани с египетската страна, но окончателното решение все още не е разработено съвместно с Кайро.

От самото начало на военните конфликти в Близкия изток през 2011 г. Русия има политическо влияние в редица страни. Носят се слухове, че Москва ще започне изграждането на военна база в Либия, както и мълвата, че Русия подкрепя генерал Халиф Хафтар, който се стреми да изтегли страната от ръцете на ислямистите.

Точно преди посещението си в Кайро, по време на необявената си среща със сирийския президент Башар ал-Асад в авиобаза Хмеймим, Путин нареди частично изтегляне на руските войски от Сирия след близо две години на военна подкрепа, която изигра решаваща роля за промяна на ситуацията в Сирия в подкрепа на Асад .

Петя Паликрушева за News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;