Всеки от двата комплекса системи за ПРО  Aegis Ashore, които Токио ще закупи от САЩ и ще разположи в Япония, ще струва около 100 млрд йени, над $881 млн).

Както съобщи агенция  Kyodo, за това е съобщил във вторник министърът на отбраната на страната Ицунори Онодера по време на срещата с депутатите от управляващата Либерално-демократическа партия.

Първоначално за единия комплекс Aegis Ashore се предлагаше да се заплати около 80 млрд йени, почти $705 млн.

Но след това бе решено те да бъдат снабдени с по-скъпо струващо оборудване, в частност с радари.

Предполага се, че два комплекта  Aegis Ashore ще бъдат разположени на полигоните на японските въоръжени сили в северната префектура Акита и в централната Ямагута.

Както считат в Токио, това ще позволи да се защити цялата територия на страната от вероятен ракетен удар.

В тези райони в близко време се планира да бъде проведена експертиза, за да стане ясно вероятното влияние на новото въоръжение върху екологията.

За ускоряване на подготовката към разполагането на комплекси ПРО правителството реши да отдели  2,1 млрд йени ($18 млн) от допълнителния бюджет за текущата финансова година, тя завършва на 31 март 2018 година.

Понастоящем Япония притежава система на ПРО на две нива. Снабдените със системите  Aegis кораби имат на въоръжение ракети-прихващачи  SM-3, които трябва да свалят балистични ракети на средата на траекторията им.

Ако това не може да се осъществи, ще бъде задействано второ ниво на ПРО с използването на системите  Patriot PAC-3, които трябва да прихванат ракетата на заключителния етап на полета й.

Обсегът на действие не превишава няколко десетки километри.

За системите  Aegis Ashore Япония заедно със САЩ разработва нови ракети-прихващачи  SM-3 Block 2A, които трябва да имат радиус на действие до хиляда километра вместо около  500 км при SM-3.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ;