Европейските политици и СМИ коментираха изявлението на президента на Русия за извеждането на войски от Сирия и ролята на САЩ срещу ИДИЛ

 

По време на визитата си в авиобаза Хмеймим в Сирия президентът на Русия Владимир Путин се срещна с президента на Сирия Башар Асад и с министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу.

Путин благодари на руските военни, взели непосредствено участие в борбата срещу ИДИЛ в Сирия.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Руската федерация е «сила, която формира международния ред и е в състояние да разреши всички конфликти, както това се е наблюдавало в Сирия.»

Американският политолог и анализатор Фил Бътлър на свой ред се изправи с рязка критика по отношение некомпетентността на американското правителство.

«Много е тъжно да се види, че моята страна потъва в бездната, имам предвид всички заблуди, с които е облъчено обществото ни. Това е дъното на Америка. Кражбата на слава е най-долната форма на посегателство. Убеден съм, че САЩ нямат работа в нито една част на Сирия. Никога не сме били поканени в Сирия да разрешаваме конфликта, ние не спазваме нормите на международното право. Нашите войски трябва да бъдат изтеглени. Ясно е, че целта е да се създаде нова разделителна линия в интерес на Израел и да се отслаби Сирия «, — каза Фил Бътлър.

А ето каква казва председателят на автентичната левица в България от партия «Съюз на комунистите в България», чието изявление е подкрепено от Движение «Че Гевара» Павел Иванов: САЩ СЕ ОПИТВАТ ДА ОТКРАДНАТ ОТ РУСИЯ ПОБЕДАТА НАД ИДИЛ В СИРИЯ, ТОВА Е ПРИЗНАК НА ТЕЖКА ДИАГНОЗА

Оспорването на заслугата на Русия за победата над терористите в Сирия от страна на Америка е свързано с това, че този стил на поведение е нещо като запазена марка за САЩ. Подмяната на историята в тяхна полза е част, може да се каже, от националната им идентичност. Американците подменят историята и по отношение на Втората световна война. Не случайно в резултат на манипулираното обществено мнение голяма част от американските граждани и до днес считат, че САЩ са победи Хитлер.

Друг е въпросът, че те реално искат да окупират една част от Сирия, например тази, в която са разположени кюрдите. Присъствието на американците в Сирия е нелегитимно и противоречи на международното право,  те там не са поканени там от никого. Отидоха да воюват в Сирия с ИДИЛ, но халифат в страната вече няма. Халифатът бе победен от Сирийската армия с решаващата помощ на ВКС на Русия и това е неоспорим факт.

Вероятно в близкоизточната страна има клетки на ИДИЛ, но местните сили  със сигурност ще се справят с тях.

Повече от очевадно е, че американците търсят повод постоянно и постоянно да удължават конфликта в така изстрадалата страна, затова и непрекъснато създават ново и ново напрежение, помогнаха например на джихадистите, при това на техни главатари, да се изтеглят, когато Русия започна операцията в Дейр ез Зор.

Истината е, че САЩ защитават своите и интересите на Израел в Сирия. А с това оказват преса върху Иран, върху Хизбулла, върху сирийското правителство. Те пресират и пречат реално на мирния процес в Сирия. САЩ не искат мир в Сирия.

Както вече на всички ни е ясно, така мащабно обявеният халифат от страна на ИДИЛ вече не съществува. Той бе ликвидиран от Русия.

Да, с безстрашната борба на Сирийската арабска армия и с всички съюзници там, но без решаващия удар на Русия това би било невъзможно.

Американците мечтаят да окупират Сирия. Но това, ако са трезвомислещи, няма кой вече да им го позволи.

В това е разликата между американците и руснаците — в трезвата мисъл.

Сръбски журналист в статията си за  «Политика» заявява, че в Сирия няма повече селища под контрола на терористите.

«Кремъл демонстрира желанието си да сложи край на войната чрез компромис», отбелязва авторът Владимир Вукасович.

Друг журналист в същата публикация, Боско Якшиш, пише: «Русия си възвърна позицията си в Близкия изток».

«Владимир Путин посети военната база в Ххмеим и обяви пълното унищожаване на терористите в Сирия. След упорита работа и многобройни операции срещу тероризма, сирийската армия с помощта на руската военна подкрепа прочисти  страната от тероризма «, — се казва в статията.

«Сирийският президент Башар ал-Асад засили позицията си и обеща да съживи страната. Той е победител, това се потвърждава от Иран, от израелския министър на отбраната и от пратеника на ООН. САЩ са губещите. Администрацията на президента на Съединените щати Доналд Тръмп, разбира се, ще отрече, че Русия победи ИДИЛ. Последното е така, защото Съединените щати не могат да приемат факта, че Русия засили позициите в Близкия изток. Въпреки пречките, които поставяха Съединените щати, Сирия, Русия и Иран са главните и единствените победители във войната срещу тероризма «, коментира Бошко Якшиш.

«Искам да започна с благодарност към Русия. Русия спаси държавността в Сирия. Трябва незабавно да се спре политиката на САЩ, политиката на грабеж, унищожаване и посегателство. Проблемът в Сирия нямаше да бъде решен без участието на Турция и Русия. Особено без помощта на Русия, САЩ не са печелившите. Решението да се  изтеглят руските войски от Сирия не означава, че те са напуснали страната,  те могат да се върнат по всяко време, «- това каза представител на сирийското движение» Пътят за мирна промяна» Салим Али в ефира на телевизионния канал News Front.

«Въпреки опитите на западните медии да разпространяват лъжи за руската армия и ситуацията в Сирия, всички знаят, че Съединените щати не могат да създадат» доминиращо присъствие » в страната. Не е тайна, че САЩ искаха тази война повече от 20 години, целта беше да ограбят Сирия.

Смъртта на ИДИЛ е неизбежна, това означава, че играта на САЩ завършва. Пълното изтегляне на САЩ от Сирия по-скоро е въпрос на време.

Не трябва да забравяме факта, че Русия е единствената страна, която откликна при призива на Асад. Използването на американската коалиция де-факто беше незаконно, без мандат на ООН «, това от своя страна заяви немският журналист Кристиан Ленъкс.

«Забавно е да се гледа как президентът на САЩ Доналд Тръмп присвоява чужда заслуги, свързани с борбата срещу тероризма в Ирак и Сирия,» — каза Али ал Мусави, арабски историк и публицист.

«Съединените щати постигнаха твърде малко успехи в борбата срещу тероризма. Поздравленията трябва да се отправят само спрямо иранските и сирийските войски, защото те са тези, които водеха битката по всичките фронтове и завзеха всички стратегическите области «- обобщи Али ал Мусави.

Въпреки факта, че Съединените щати и западните медии категорично отричат ​​Руската победа във войната срещу тероризма, хората в разкъсваната от войната държава в продължение на много години знаят истината.

Знаят кой и какво е постигнал в борбата срещу тероризма на ИДИЛ.

News Front

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ;