Военният експерт от САЩ Джо Сиринсионе в статия за  National Interest сравни системата за противоракетна отбрана на САЩ  Patriot със «сито».

Читателите от портала подкрепиха мнението на аналитика.

Журналистът от  NI обърна внимание на това, че се говори за възможностите на системата  Patriot без тя да е изпитана в реални условия.

Това, според него, е погрешно. Неотдавнашният инцидент с изстреляната от Йемен ракета на хуситите  Burkhan-2H, която саудитският «Пейтриът» не успя да свали, му напомняло за фиаското на системата през 1991 година, когато по време на Войната в залива тя «пропуснала» съветската ракета

Р-17 «Скъд».

Според Сиринсионе, разследването на инцидента с 26-годишна давност от Конгреса на САЩ така и не било доведено до логичния му край.

При това за изминалите години «Пейтриът» не бил станал по-ефективен, докато в същото време потенциалните ракетни заплахи за Америка и нейните съюзници станали по-силни.

Дори КНДР днес вероятно имала по-мощни ракети, отколкото изстреляните от комплекса «Бурхан», твърди експертът.

В качеството на резюме авторът от  NI предлага следното заключение: увереността в това, че системите  Patriot са способни да покрият голяма площ или територията на цялата страна с противоракетен щит, е напълно погрешна.

«Всичко, които ние имаме — това е нищо повече от едно сито», прави изводите си Сиринсионе.

Американските читатели на  NI в коментарите си се съгласяват с опасенията на експерта за надеждността на «Пейтриът».

«За мене като инженер, който е проектирал подобни системи, това не е новина. Ние трябва да предоставим тази информация на нашия президент, защото той вярва в 97 %-ия ни шанс да прихванем успешно ракетите на противниците ни», отбелязва  Eddie Panedi…

Според американците, руските системи са по-ефективни при ликвидирането на ракетна заплаха, отколкото американските  Patriot.

Затова все повече страни предпочитат руските комплекси.

«Вероятно Саудитска Арабия е направила правилен избор, предпочитайки руските С-400», пише  Thomas Fung….

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ;