Оспорването на заслугата на Русия за победата над терористите в Сирия от страна на Америка е свързано с това, че този стил на поведение е нещо като запазена марка за САЩ. Подмяната на историята в тяхна полза е част, може да се каже, от националната им идентичност. Американците подменят историята и по отношение на Втората световна война. Не случайно в резултат на манипулираното обществено мнение голяма част от американските граждани и до днес считат, че САЩ са победи Хитлер.

Друг е въпросът, че те реално искат да окупират една част от Сирия, например тази, в която са разположени кюрдите. Присъствието на американците в Сирия е нелегитимно и противоречи на международното право,  те там не са поканени там от никого. Отидоха да воюват в Сирия с ИДИЛ, но халифат в страната вече няма. Халифатът бе победен от Сирийската армия с решаващата помощ на ВКС на Русия и това е неоспорим факт.

Вероятно в близкоизточната страна има клетки на ИДИЛ, но местните сили  със сигурност ще се справят с тях.

Повече от очевадно е, че американците търсят повод постоянно и постоянно да удължават конфликта в така изстрадалата страна, затова и непрекъснато създават ново и ново напрежение, помогнаха например на джихадистите, при това на техни главатари, да се изтеглят, когато Русия започна операцията в Дейр ез Зор.

Истината е, че САЩ защитават своите и интересите на Израел в Сирия. А с това оказват преса върху Иран, върху Хизбулла, върху сирийското правителство. Те пресират и пречат реално на мирния процес в Сирия. САЩ не искат мир в Сирия.

Както вече на всички ни е ясно, така мащабно обявеният халифат от страна на ИДИЛ вече не съществува. Той бе ликвидиран от Русия.

Да, с безстрашната борба на Сирийската арабска армия и с всички съюзници там, но без решаващия удар на Русия това би било невъзможно.

Американците мечтаят да окупират Сирия. Но това, ако са трезвомислещи, няма кой вече да им го позволи.

В това е разликата между американците и руснаците — в трезвата мисъл.

Павел Иванов, председател на Съюза на комунистите в България

Движение «Че Гевара»

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;