Икономическите санкции срещу Русия ефективно средство ли са? На този въпрос отговаря Амстердамският университет. Както съобщава

InfoSperber, проведеното изследване разглежда санкциите, приложени спрямо отделни лица и ги разделя от санкциите, насочени срещу предприятия и банки.

Оказало се, че и едните, и другите наказателни меки са усложнили живота на първо място на олигарсите, защото болшинството от засегнатите от санкциите холдинги са в техни ръце.

Що се отнася до банките, то в резултат на санкциите им е забранено да вземат кредити от Запада за повече от 30 дена.

За руските предприятия в сивия сектор се усложнява достъпът до нови технологии, защото на западните компании им е забранено да си сътрудничат с руските, пояснява авторът на статията.

В резултат на факта, че санкциите срещу Русия са въведени от ЕС и САЩ, но не и от ООН, другите страни са в състояние да помогнат на Москва да заобиколят някои ограничени, споделя изданието.

Например, китайските фирми помагат на Русия да прекара линията на електрозахранване към Крим през Керч.

Турските компании по подобен начин дискредитирали ембаргото между Русия и Турция: Анкара така и си останала важен търговски партньор на Москва, а турските фирми използвали възможността да доставят продукцията си дори в Крим.

Изследователите от Амстердамския университет подчертават, че значителна роля  при заобикалянето на санкциите са изиграли данъчните оазиси и сивата икономика.

Според техните твърдения, връзките на руските предприятия с данъчните оазиси — това не е само следствие от санкциите, но са и опити на компаниите да се защитят от лишаването от собствеността им в полза на държавата.

По такъв начин в руската икономика се формирал мощен «екстериториален компонент», се съобщава в статията.

В същото време съществена част от операциите в руската икономика се извършвали в сивата сфера, твърди изданието.

Компаниите се създавали в данъчни оазиси в продължение на много години, затова не било изненада, че такива компании се ползвали като средство за продължаване дейността на предприятията, които са засегнати от чуждестранните санкции, поясняват авторите на изследването.

Що се отнася до руските граждани, според резултатите от допитването само 19 % от тях считат, че страната им трябва да направи отстъпки, за да се избави от санкциите.

В същото време 70 % от руснаците са убедени, че Русия трябва да продължи своята политика независимо от задграничните наказателни мерки.

75 % от гражданите на Русия не са забелязали върху себе си негативните последствия на санкционните ограничения.

За болшинството руснаци санкциите не означават нищо.

«От гледна точка на руснаците, санкционният режим на Запада е от тъпо по-тъпо оръжие, което по никакъв начин не им въздейства отрицателно», заключава  InfoSperber. 
News Frotnt

Източник: https://www.infosperber.ch/Politik/Russland-Sanktionen

 

 

Тагове: ; ; ;