Военният и политически анализатор към Фонда за развитие на гражданското общество «Народна дипломация» Евгений Валяев коментира изявлението на президента на Русия Владимир Путин за изтеглянето на значителна част от руските войски от Сирия.
«Само тези, които имат мандат за присъствие в Сирия, трябва да останат на територията на страната. Например, руското военно присъствие е напълно легитимно, ние сме там по молба на официален Дамаск. Русия е единствената държава в света, която помага на САР официално да се бори срещу тероризма, спазвайки всички международни норми по този въпрос. Американското военно присъствие в Сирия е незаконно, то не се опира на 

мандата на Съвета за сигурност на ООН, законното правителство на Сирия не ги е поканило там. Москва ще продължи да повдига въпроса за легитимността на присъствието на американската армия в Сирия пред Вашингтон «, каза за ФАН Валяев.

По-рано първият заместник-председател на Комитета по отбрана и сигурност към Съвета на федерациите на Русия Франц Клинцевич нарече решението за изтегляне на ВКС на Русия от Сирия логично.

Тагове: ; ; ;