«Президентът Доналд Тръмп иска да изпрати астронавти там, където не е стъпвал човешки крак», това съобщи CNN. Главата на Белия дом е възложил на ръководителя на НАСА Робър Лайтфут-младши да оглави иновативна програма за усвояването на космоса, която отново да изпрати астронавти на Луната, а защо не и на Марс, пояснява изданието.

«Директивата, която подписвам днес, ще промени фокуса на американската космическа програма в страната относно пилотируемите изследвания и открития», заяви Тръмп по време на церемонията по подписването на директивите за политиката в областта на космоса. — Това ще бъде важна стъпка за завръщането на американските астронавти на Луната за първи път от 1972 година с цел дългосрочни изследвания».

«Този път планираме да поставим не само нашето знаме и нашите стъпки там», добави американският президент.

Директива Номер 1 за космическата политика се появи след като Националният съвет за космоса изпрати своите препоръки, съобщава изданието, позовавайки се на заместник прессекретаря на Белия дом Хоган Джидли.

«Това ще промени политиката на страната ни в областта на полетите на човека в космоса, което ще помогне на САЩ да се превърнат в движеща сила в космическия отрасъл, ще ни позволи да наберем знания за космоса и да подтикнем към създаването на невероятни технологии», цитира речта на Джидли CNN.

Както припомня изданието, завръщането на американците на Луната е било едно от предизборните обещания както на Тръмп,  така и на Пенс.

Например, кандидатът за президент от Републиканската партия по време на една от своите предизборни речи обеща да върне НАСА към мисиите й за усвояването на космоса, освобождавайки я от ограниченията, в резултат на които космическото управление се превърнало в «логистична агенция за обслужване на земната орбита».

Майк Пенс на свой ред обеща:
«Луната си остава стъпка, тренировъчна площадка, отправна точка за укрепването на нашето търговско и международно партньорство по силата на това как ще се промени фокусът на нашата космическа програма в посока изследването на космоса от човека».

Според информацията на CNN, интерес към завръщането на американските астронавти на Луната проявяват и други републиканци.

Например, екс-спикерът на палата на представителите на конгреса на САЩ и участник в президентската кампания през 2012 година Нют Гингрич е за създаването на колония на САЩ на Луната.

Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник: http://edition.cnn.com/2017/12/11/politics/trump-astronauts-moon/index.html

 

Тагове: ; ; ; ;