Тази седмица Русия планира да завърши отдава очакваната сделка по изграждането на атомната електроцентрала в Египет, пише  Bloomberg,
позовавайки се на осведомени източници.
Тази стъпка, както отбелязва американското издание, отразява стремежите на Кремъл да укрепи своето влияние в този «неспокоен регион».
Президентът на Русия Владимир Путни ще се срещне със своя колега от Египет Абдел Фатах ас Сиси в Кайро.
И макар в официалното изявление да не е споменато за подписването на договор за АЕЦ, високопоставени лица от Русия и Египет, добре запознати с въпросите, твърдят, че се подготвя вероятно сключване на сделка след повече от две години преговори.
 В последните години Владимир Путин, намесвайки се във военния конфликт в Сирия и играейки активна дипломатическа роля в либийския и в други конфликти, засилва влиянието на Русия в Близкия Изток и в Северна Африка, пише изданието.
Преди три години Русия и Египет започнаха съвместна работа по атомния проект.
Руската компания «Росатом» очакваше, че сделката ще бъде сключена в началото на 2016 година.
Но скоро след катастрофата с руския самолет Airbus A321 над Синайския полуостров подписването на договора беше отложено.
Договорът предполага строителството на четири енергоблока за АЕЦ «Ел Дабаа» и доставка на ядрено гориво от Русия за над 60 години, след което АЕЦ  ще бъде вкарана в експлоатация.
Изграждането на АЕЦ с мощност от 4800 МВт на 130 км от Кайро ще струва приблизително  $30 млрд, и, както се очаква, Русия ще предостави кредит в размер на $25 млрд като помощ за финансирането на проекта.
Министърът на енергетиката на Египет Мухамед Шаке заяви, че неговата страна съвместно с Русия е достигнала «значителен прогрес» в завършването на подготовката за изграждането на АЕЦ.
Както съобщава Bloomberg, техническите, финансовите и законовите аспекти от сделката, свързани с проектирането на АЕЦ, нейната експлоатация, а също доставката на ядрено гориво, вече са регулирани, добави Шакер, но без да спомена кога договорът ще бъде подписан.
News Front
Източник: https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-12-10/putin-sisi-set-to-finalize-30-billion-nuclear-deal-boost-ties

 

Тагове: ; ; ; ;