Близкоизточната визита на руския президент Владимир Путин в коментара на основните турски телевизионни канали бе наречена «акция със сюрприз».

Първата спирка на руския лидер беше руската въздушна база Хмеймим в Сирия. Втората спирка бе Египет и накрая — Турция.

Турските медии поставят акцент върху посещението на Путин в страната, наричат визитата «резултат от телефонните разговори на 8 декември с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, след като президентът на САЩ, Доналд Тръмп заяви, че страната му счита Ерусалим за столица на Израел.»

В изявлението, публикувано от Кремъл се подчертава, че Москва и Анкара «потвърждават своя ангажимент за справедливо и трайно решение на кризата в Близкия изток, основано предимно на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН и Общото събрание на ООН, както и върху упражняването на правото на палестинския народ на собствената си държава «.

На 10 декември по време на митинг в провинция Сивас, Ердоган заяви:

«Ние заедно с Путин ще обсъдим събитията във връзка с Ерусалим и Сирия.»

Така той очертава предполагаемия турски дневен ред, акцентирайки върху обвързването на страната си с Русия в икономическата и енергийната сфера.

Турският лидер остро разкритикува американската и европейската политика в Близкия изток, той каза, че след разговорите си с Путин по време на

срещата в Истанбул на ръководителите на Организацията за ислямско сътрудничество ще бъде набелязана «повратната точка по въпроса за Ерусалим», във  форума ще бъде очертана » пътна карта «, в която трябва да бъдат документирани конкретните действия за разрешаването на кризата в Ерусалим и в Близкия Изток.

Държавния глава на Русия спря в Сирия. Във военната база Хмеймим Путин направи важно изявление.

«Да започне изтеглянето на руските войски от техните постоянни точки за разполагане,» — каза главнокомандващият на Русия.

Путин подчерта, че «руските въоръжени сили заедно със сирийската армия са победили международните терористи в Сирия и са успели да запазят държавата».

Путин проведе разговор със сирийския президент Башар Асад. Едва по-късно говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че руският държавен глава ще посети Сирия «по повод обявяването на изтеглянето на войските. Ясно е, че това не е въпрос за един ден», каза Песков.

По този начин беше идентифицирана новата тенденция, която засяга пряко Турция и Иран, с които Москва имат споразумение за зоните за деескалация в Сирия.

Турските телевизионни канали, водейки пряко излъчване на полета на Путин към Анкара, започнаха да четат полученото изявление на Песков, според което бе определен дневния ред на руския държавен глава и турския му колега в следната последователност: ситуацията в Сирия, в това число стъпките за по-нататъшното политическо регулиране и свикването на Национален конгрес, търговско-икономическите отношения, изграждането на АЕЦ «Акуо», а също други теми.

Коментарите бяха, че под «други теми» трябва да се има предвид статуса на Ерусалим.

Преговорите между Путин и Ердоган продължиха час.

По време на заключителната пресконфереция турският президент, накратно засягайки перспективите в развитието на търговско-икономическите отношения и началото на изграждането на АЕЦ, веднага премина към статуса на Ерусалим, нахвърляйки се с критика върху Вашингтон и Израел.

И едва след това премина към анализа на ситуацията в Сирия, отбелязвайки преходния процес в сферата на женевския формат на политико-дипломатическото регулиране.

Що се отнася до Путин, то руският президент, отбелязвайки позитивните тенденции в развитието на сътрудничеството между двете страни в най-различни сфери, включително и военно-техническата, даде оценка на ситуацията в Сирия след победата над ИДИЛ.

Той припомни за позитивния принос на Турция в процеса на политико-дипломатическото регулиране на сирийската криза.

И едва след това коментира статуса на Ерусалим, повтаряйки почти буквално това, което говори по този повод в Египет.

Но «сюрпризите» не свършиха с това.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Федерика Могерини заяви, че «военният конфликт в Сирия не е завършил».

Според нея, «няма никакъв истински повод да се съгласим с това, че сирийската война е стигнала към края си, а ситуацията може в близко време да се нормализира».

На 14 декември в Турция трябва да пристигне командващият Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа Къртис Скапароти, с когото ще се обсъждат проблемите на сигурността в региона.

Станислав Тарасов

Превод: News Front

Тагове: ; ; ; ; ;