Иран изпълнява изцяло международното споразумение от 2015 г. за ядрената му програма, се казва в доклад на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, внесен в Съвета за сигурност. В доклада няма отговор на въпроса дали ракетите, изстреляни срещу Саудитска Арабия от бунтовниците хуси в Йемен, са били ирански, предаде Франс прес.
Това споразумение е най-добрият начин да се гарантира, че иранската ядрена програма е само за мирни цели, посочва Гутериш в доклада, който ще бъде обсъждан в Съвета за сигурност на 18 декември.
Неотдавнашният отказ на президента на САЩ Доналд Тръмп да потвърди, че Иран спазва ангажиментите си по ядреното споразумение, за съжаление създаде значителна неяснота за бъдещето на това споразумение, сключено между Иран и шестте големи сили — САЩ, Русия, Китай, Франция, Великобритания и Германия, посочва Гутериш. Наред с това той изтъква досегашния ангажимент на САЩ да зачитат споразумението, отбелязва АФП.
Тръмп прехвърли на Конгреса отговорността да реши дали да наложи или не санкции на Иран. Евентуално налагане на санкции би изложило на опасност бъдещето на споразумението.
В доклада Гутериш отново изразява недоволство, че иранският генерал Гасем Сулеймани, командващ на силите на Иранската революционна гвардия за операции в чужбина, нарушава забраната на ООН за свободно движение и продължава да ходи в Ирак и Сирия.
По въпроса дали ракетите, изстреляни от йеменските бунтовници хуси срещу Саудитска Арабия са били ирански, Гутериш посочва в доклада, че след като бъдат готови анализите на събраната информация,  секретариатът на ООН ще докладва пред Съвета за сигурност, бта

Тагове: ; ;