В много страни по света властите вече говорят за възможността за ядрена война. Напрежението в света достигна толкова високо ниво, въпреки факта, че много страни подписаха споразумение за неразпространение на ядрени оръжия.

Въпреки това, напрежение между САЩ и Северна Корея е доведе до факта, че вероятността от ядрена война не изглежда ниска, напротив, много страни се подготвят за тази вероятност.

Публикуваме списък на страните, които, според западните медии, се под готвят за ядрена война.

1. Южна Корея

Южнокорейското правителство призовава гражданите си да се подготвят за война. Счита се, че основният и най-опасен враг на страната е северната съседка — Северна Корея.

Предвид факта, че южнокорейското правителство редовно намеква за възможността за въоръжен конфликт, както и от факта, че Южна Корея открито заяви за своята готовност «да унищожи Северна Корея», е малко вероятно в близко бъдеще напрежението на Корейския полуостров ще намалее .

Точно обратното, анализаторите прогнозират нарастване на напрежението и увеличаването на броя на провокациите както от едната страна, така и от другата.

2. Китай

Китай има обща граница със Северна Корея. Във вестникът, който излиза в региона, която граничи Северна Корея, журналистите дават съвети на населението как да се държи в случай на нападение.

Освен това вестникът описва как работят ядрените оръжия, какви са последиците от ядрените атаки.

Самата статия е в размер на 5 страници, включително илюстрации.

Разяснения са дадени за това как да се използват пожарогасители, как да си поставят газовата маска и т.н.

Статията разказва за действието на химическите и биологични оръжия, например, за атаката срещу Хирошима през 1945 г..

3. Япония

Милиони хора в Япония участват в тренировки, в които провежда евакуационно изнасяне от сгради в случай на атака.

Премиерът призовава местните власти да предупредят населението за най-добрите места за скривалища, твърди се, че най-надеждни са подземните убежища, които могат да се използват в случай на нападение.

Токио не е единственият град, в който се провеждат такива упражнения. Всички градове, разположени близо до границата със Северна Корея, провеждат подобни упражнения.

Местните медии съобщават, че властите планират да провеждат подобни обучения от януари до март, така че населението да може да се подготви за евентуална атака срещу страната.

Премиерът Шиндзо Абе призовав властите да разпространяват публично максимално много информация за това къде да се скрие населението и как то да се държи в случай на нападение.

4. Австралия

Не толкова отдавна Австралия получи предупреждение от Северна Корея, наречена «васал» на Съединените щати.

Говорителят на Севернокорейското външно министерство заяви, че подкрепата на Австралия за САЩ срещу Северна Корея е истинско самоубийство за страната.

Според него ако Австралия продължава да подкрепя САЩ, тя няма да може да «избегне катастрофа».

Освен това представител на Севернокорейското външно министерство заяви, че Австралия трябва да се държи в съответствие със собствените си интереси и да не следва сляпо агресивната политика на САЩ: тя трябва да работи за установяване на приятелски отношения с други страни в името на собствената си сигурност.

Министерството на отбраната на Австралия обаче отговори, че няма да се поддаде на заплахите на Северна Корея.

5. Хаваи

Не много отдавна Хаваите тестваха сирените, които ще бъдат пуснати в случай на ядрена атака. Същите сирени не са били използвани от 80-те години на миналия век.

Островът е доста близо до континенталните щати на Съединените щати, което го прави особено уязвим в случай на ядрена атака.

По отношение, обаче, на сирените има проблем. По време на тестването им те работили  20 минути, но никой не им обърнал внимание.

В Хаваите има общо  385 сирени. В случай на атака от Северна Корея те ще предупреждават населението и туристите за опасността.

Въпреки това, по време на тестовете те едва се чували в градския шум.

Сега заинтересованите органи на страната се опитват да разберат как да направят така, че сирените да работят по-добре.

6. Гуам

Гуам е остров в западната част на Тихия океан, който има статута на некорпорирана организирана територия на Съединените щати (т.е. не е част от Съединените щати, а е собственост).

Властите на острова издадоха брошури, които предписаха правила за поведение на населението в случай на ядрена атака.

По-специално, на жителите се препоръчва да съставят списък на потенциалните подслони за себе си в близост до къщата, мястото на работа, училището.

На жителите също не се препоръчва да гледат светлината при евентуалния взрив, тъй като може да ослепеят. Когато ни атакуват, препоръчваме да легнете на земята, да покриете главата си, препоръчват властите.

7. САЩ

В Калифорния населението се готви за евентуална атака. Наскоро се появи доклад, който описва последствията от евентуална атака срещу държавата.

В същото време в доклада се отбелязва, че правителството най-напред ще се опита да спаси колкото се може повече животи, да поддържа реда и да подпомогне процеса на възстановяване.

Ефектът от действията им обаче ще бъде ограничен.

Така че, за да бъдем по-точни, през първите 24-72 часа след атаката помощта на федералното правителство ще бъде незначителна, се казва в доклада.

Пентагонът планира да построи база за противоракетна отбрана по крайбрежието на Калифорния.

Тази мярка има за цел да свали ракети преди те да паднат и да причинят непоправими щети.

Обаче редица експерти изразиха съмнения, че САЩ ще могат да свалят ракетите преди да паднат.

8. Русия

Руската страна може би е една от най-подготвените за случай на подобни атаки.

В цялата страна са построени ПРО, редовно се провеждат учения, включително в случай на ядрена атака.

По-специално, военни учения се провеждат в териториите на Краснодар и Ставропол, където войниците се обучават в хипотетична ядрена или биологична атака.

Въпреки това, предвид факта, че военните бази на НАТО са разположени в Европа, подобни упражнения не са безсмислени.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;