Това, че терористичната организация «Ислямска държава»  днес е унищожена в Сирия  се дължи главно на сирийската правителствена армия. С подкрепата на ВКС на Русия сирийската армия освободи от терористите на ИДИЛ стотици селища и овладя териториите на легитимното ръководство в почти цялата страна.

Това заявиха от Министeрството на отбраната на Русия, коментирайки думите на френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан за «неоправданото присвояване от страна на Русия на победа над ИДИЛ.

«През цялото това време международната коалиция бе съсредоточена върху противодействието срещу сирийските правителствени войски, стигнаха до преки бомбардировки по позициите им в в Дейр ез Зор. За три години от своето съществуване коалицията само неотдавна постигна първия си резултат в борбата с ИДИЛ в Сирия, унищожавайки с масирани бомбардировки Рака заедно с мирните жители», се казва в съобщението.

Министерството на отбраната посочва, че британският тв канал ВВС е съобщил, че самата коалиция е позволила ядрото на терористите свободно да напусне града и да се присъедини към другите бойци на ИДИЛ около Дейр ез Зор.

«Затова ако и да съществува някаква позитивна роля на международната коалиция за разгрома на ИДИЛ в Сирия, то тя е само в това, че тя не успя да унищожи с бомбардировки, подобни на тези в Рака, останалите сирийски градове», заявиха от ведомството.

По-рано главата на МВнР на Франция Жан-Ив Льо Дриан изрази изненада, че Русия «си е присвоила» победата над ИДИЛ в Сирия.

«Намирам за изненадващо това, че Русия си присвоява победата над ИДИЛ», каза Дриан в интервю за тв канала  BFMTV.

Според министъра, ИДИЛ заедно с териториите, които бе завзел, е изтласкан от силите на международната коалиция.

«С определено закъснение руските военни дойдоха на помощ на президента на Сирия Башар Асад и в края на краищата постигнаха освобождението на Дейр ез Зор», заяви дипломатът.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;