Ръководството на Финландия не трябва да взема решение за присъединяването към НАТО без да се вслушва в мнението на населението на страната. Това съобщи за Финското телеграфно бюро президентът на републиката Саули Ниинистьо.
Според него «мнението на населението по един или друг начин трябва да бъде чуто, когато се взема решение за членство в НАТО».

Президентът добави, че това предлага и самият алианс.

В противен случай, счита президентът, ако той инструктира парламента да реши въпроса, но без да поиска мнението на обикновените граждани, това «със сигурност ще «доведе до «дълбоко разделение в обществото».

Едно от последните проучвания на общественото мнение показва, че 60% от жителите на Финландия подкрепят политиката на неприсъединяване на страната към военни блокове.

Освен това, в сравнение с миналата година нивото на подкрепа за присъединяването на Финландия към НАТО леко е спаднала — от 25 на 22%.
Финландия не е член на НАТО, а е един от партньорите на алианса. По-рано финландският премиер Юха Шипил заяви, че подаването на молба за членство в Северноатлантическия алианс ще изисква широка подкрепа от страна на народа.

Тагове: ; ; ;