Подпалването на полския туристически автобус в Лвов в нощта на 9 декември добави масло в огъня на растящата враждебност на поляците към украинците. Интернет потребителите от Полша разглеждат инцидента като провокация и терористична атака, те вече настояват да се затвори границата с Украйна, да се затворят дипломатическите и консулските служби на Украйна в Полша.

В същото време реакцията на поляците относно украинската версия по случилото се е повече от саркастична, те наричат реакцията «интриги на Кремъл» в Лвов.

 

Припомняме,  че ръководителят на Министерството на външните работи на Украйна Павел Климкин видя във взрива опит да се скара Украйна с Полша и да се попречи на визитата на полския лидер Анджей Дуда на 13 декември.

Един от читателите на  wiadomosci.wp.pl иронично написа, че вече може да предскаже резултатите от разследването на взрива на автобуса: «светът ще бъде информира за това, че взривните вещества, поставени под полския автобус, са били поставени от руснаци «саботажници».

Той припомни също, че преди няколко години по президента Бронислав Комаровски е било хвърлено варено яйце от «руски саботьор» по време на визитата му в Луцк.

Така руснаците се опитвали да «скарат полския народ с народа на украинския брат», шегува се читателят, макар при проверката да се установило, че «яйцето на терористите» се оказал 21-годишен жител на Запорожието.

Ултрадясната партия «Кукиз-15» вече излезе с инициатива за изграждане на стена на границата с Украйна. Партията е втората по големина политическа група в сейма след управляващата партия «Право и справедливост». Нейните представители искат да защитят Полша от «наплива на нелегални имигранти», такива са мотивите за искането им.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;