Администрацията на Тръмп ще наложи нови санкции срещу Русия за нарушаване на Договора за премахване на ракетите със среден и малък радиус на действие (РСМД).

Така  американските лидери се надяват да принудят Москва да изпълнява споразумението, пише изданието «Политико», позовавайки се на високопоставен източник в правителствените кръгове.

Очаква се  Министерството на търговията на САЩ да накаже руските компании, които «предоставят технологията за разработването на нови оръжия», които не са в съответствие с договора за РСМД, подписан от Михаил Горбачов и Роналд Рейгън през 1987 година.

Според този документ, както припомня изданието, страните се ангажират да унищожат всички ракети с радиус на поразяване от 500 до 5.5 хиляди километра, защото те могат сериозно да дестабилизират ситуацията, имайки предвид, че атаката при тяхната употреба би била относително внезапна.

Това решение бе взето от администрацията, след като Съветът по национална сигурност на САЩ внимателно разгледа въпроса. Според източника на изданието «Политико», санкциите ще покажат на Русия, че администрацията на Тръмп се отнася сериозно към «нарушаването на договора», а това ще  «промени икономическите планове на правителството на Путин».

За първи път Русия бе обвинена в «нарушението» на договора за РСМД от администрацията на Обама, припомня изданието.

По-специално САЩ критикуваха Русия за разработването на ракетите  9М729.

През февруари тази година администрацията на Тръмп съобщи за разполагането на оръжия от този тип.

Москва, на свой ред, отрече всички обвинения. Кремъл твърди, че Вашингтон нарушава договора, разполагайки ракети -прихващачи, които, според САЩ, не попадат под въздействието на договора на РСМД.

Освен въвеждането на нови санкции, Министерството на отбраната ще започне разработването на нови ядрени крилати ракети. Независимо от това, докладът на Съвета за национална сигурност посочва, че спазването на договора остава в интерес на Съединените щати. Освен това, според официалните лица, разработването на нови ракети не противоречи на споразумението.

Подобен «двоен отговор» е компромисен вариант на фона на исканията на ястребите от Конгреса на САЩ страната да напусне договора, отбелязва изданието.

«Нямаме намерение да пристъпваме никакви граници», подчертава източникът за списанието.

Въпреки това някои привърженици на контрола върху въоръженията изразиха загриженост по така създалата се ситуацията.

«Договорът за РСМД не забранява разработката на ракети, но подобни действия създават предпоставки за нарушаване на споразумението от страна на Вашингтон, което ще отклони вниманието от нарушенията на Русия, — каза изпълнителният директор на Асоциацията за борба с разпространението на оръжията  Дерил Кимбъл.

«Вместо да принуждават Русия да спазва това споразумение, подобни действия ще предоставят на Москва оправдание за продължаване на стария курс».

News Front

Източник: https://www.politico.com/story/2017/12/08/trump-russia-sanctions-cold-war-arms-pact-215837

Тагове: ; ; ;