За никого не е тайна, че Саудитска Арабия разглежда Иран като екзистенциален враг и, перифразирайки Чърчил, монархията е готова да си сътрудничи против него дори и с дявола.

Такъв потенциален «дявол-съюзник» за саудитското ръководство е Израел.

Вече достатъчно отдавна при посредничеството на САЩ (а по-точно с просредничеството на зетя на американския президент Джаред Кушнер) вървят негласни израелско-арабски преговори за създаването на съвместна антииранска ос.

И вървят небезуспешно.

Проблемът е друг.

Вече е доста сложно да се легализират тези идеи пред обикновените граждани на Саудитска Арабия. Населението няма да ги разбере.

На арабите в продължение на десетилетия са им промивани мозъците, че за никакво тясно сътрудничество с «ционистките врагове» не може да става и дума.

Докато този враг убива «мирни палестинци» и не им дава да си създадат собствена държава.

За да се реши този проблем, страните някак си трябва да измъкнат шиповете от израелско-арабските отношения.

Т.е. да оформят решение на палестинския въпрос.

И доколкото за Саудитска Арабия противопоставянето с Иран е къде-къде по-важно от съдбата на някакви си палестинци, Мохемед бин Салман е готов в името на скорошното решение на въпроса да се съгласи на сериозни отстъпки пред израелците.

В тези отстъпки влизат най-различни слухове — отказ от изискването да се напуснат селищата на Западния бряг, отказ от предоставяне на Палестинската автономия на допълнителни територии, отказ от искането да се върне Ерусалим…

Едно е известно абсолютно точно — че Махмуд Абас е бил извикан в Ер Рияд и му е казано следното: или се съгласява на тези отстъпки, или си тръгва от поста и го предава на друг, по-сговорчив другар.

Съдейки по всичко, изявлението на Тръмп е само легализиране на тези отстъпки.

Американският президент е поел ролята на своеобразен таран на западно-заливния консенсус за Ерусалим.

Сега цялата критика, целият гняв за Ерусалим ще се стовари върху Америка.

И принц Мохамед бин Салман, който по едно време публично се възмущаваше, театрално ще си въздъхне и ще се съгласи да признае новата реалност.

След което Америка, Саудитска Арабия и Израел заедно ще погнат Махмуд Абас, който видимо ще стане главния губещ от цялата тази история, и ще го заставят да признае новата реалност и ще започнат най-накрая колективно да сдържат Иран.

News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;