В ефира на bTV в предаването «Тази сутрин» Красимир Янков от БСП, член на Националния съвет на социалистическата партия, заяви, че е време политиците на Прехода да отстъпят място на други в политиката.

Той каза, че всички, които са участвали пряко или косвено в приватизацията на страната, проведена главно от правителството на Иван Костов, трябва да напуснат политиката, за да не са в тежест на ревизията на случилото се през последните изминали 28 години.

Така Красимир Янков коментира ролята на председателя на БСП Корнелия Нинова в приватизирането на мега-фирмата от времето на социализма «Техноимпекс» през 1998 година.

«Председателката на БСП изпълнява политическа програма на дясното правителство на Иван Костав», каза Янков, припомняйки, че социалистическата партия е била против приватизирането на външнотърговските дружества.

Според него, приватизирането на тези мега-предприятия от епохата на социализма е било грешка, защото по такъв начин държавата ни се е лишила от редица пазари, а по този начин икономиката на България се е сринала.

Красимир Янков допълни още, че атаките на ГЕРБ срещу Корнелия Нинова за участието й в приватизирането на «Техноимпекс» не са удар срещу партията.

Ето какво каза той по повода:

«Членовете на БСП не носят отговорност за периода, в който политиката на държавата е била дясна, особено когато тази политика се е изпълнявала НЕ от членове на БСП. Партията не е грешила през този период».

(Припомняме, че в онзи период Корнелия Нинова е в политиката, представяна като «силно десен човек на Иван Костов». Нинова става член на БСП едва през 2004 година, ако не ни лъже паметта, бел.ред.)

Според Красимир Янков, който е бивш член на Изпълнителното бюро  на БСП, законовите промени от времето на Иван Костов са позволили хора без опит директно да се вмъкнат в управлението на ключови предприятия и да ги подготвят за «грабителска приватизация».

Според него, действията на настоящия председател на БСП, а тогава «десен човек на Иван Костов» Корнелия Нинова, са проява на «политическа поръчка».

Янков каза още: «Настоящият председател на БСП в онзи период е изпълнявал политиката на наш опонент».

«На мнение сме, че Корнелия Нинова в онзи период е изпълнявала дясната политика на Иван Костов, а едва по-късно е еволюирала до член на БСП.

За разлика от младите хора, които по принцип са леви, при нея имаме по-различен случай», допълни още Красимир Янков.

Според него, и Бойко Борисов е политик на Прехода, защото като главен секретар на МВР през 2001 година е имал възможността да извърши разследване на престъпленията около приватизацията, но не го е направил, а по същото онова време на били раздържавени електроразпределителните дружества.

Красимир Янков отбеляза още в предаването на bTV, че в БСП e имало искане за вот не недоверие към правителството в съвсем близкото минало, но по причини, които не са ясни на никого, освен на ограничен кръг от хора в ръководството на партията, в момента вот на недоверие няма, оправдавайки се с преговорите с ДПС, макар социалистическата партия да имал достатъчно брой депутати, за да внесе вота на недоверие сама.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;