Хиляди мароканци със  завързани на главите традиционни арабски шалове — куфии, също известни още като aрафатки, участваха в неделя в масови протести в Рабат срещу приемането тази седмица на решението на администрацията на САЩ да признае Ерусалим за столица на Израел и да се премести посолството на САЩ от Тел Авив.

Инициаторите на протести заявиха, че това е началото на голям национален поход за солидарност с палестинския народ.

Протестът премина не пред добре укрепената сграда на посолството на САЩ, намиращо се в района Суиси в покрайнините на Рабат, а в центъра на столицата, където се намират парламента, многобройни държавни учреждения и щаб-квартирите на силовите структури на Мароко.

Още от сутринта жителите на Рабат и близките предградия, държейки в ръцете си марокански и палестински знамена, транспаранти и високоговорители, се събраха на площад Баб ел Хад, който е до средновековния квартал на града.

Викайки лозунгите «Ерусалим — столица на Палестина! Ерусалим — столица на съпротивата!», както и думи по адрес на властите в САЩ и Израел, десетки хиляди хора организирано преминаха по булевардите Хасан II и Мухамед V, след което направиха митинг срещу сградата на парламента.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;