Холандия рухна в Средновековието. Близките до правителството на Холандия СМИ се опиват да изкоренят всякакви съмнения относно официалните изводи на Международната следствена група по делото за катастрофата на Боинга МН17 около Донецк.

Най-голямото холандско вечерно издание  «NRC Handelsblad» се нахвърли с критика върху депутата от втората палата на холандския парламент от партията «Християнско-демократичен призив» О. Омтзигт.

По време на една от дискусионните вечери в университета в Амстердам той уж дал думата на «лъжесвидетел», който се осмелил да постави под съмнение официалната версия за гибелта на МН17.

Украински свидетел от Донбас, пристигнал в Холандия за даване на показания по делото, заявил, че преди катастрофата със собствените си очи е видял, как към пътническия самолет се е приближавал друг.

Чрез преводач той попитал, къде може да съобщи за видяното, в резултат на което получил «изчерпателен» отговор от един от участниците в дискусията, журналистът И. Акерманс:
«В отдела за дезинформация на Владимир Путин».

Тази тема в момента наново е на страниците на холандските СМИ. Работата е в това, че депутатът П. Омтзигт е ярък представител на немногобройна част от парламентаристи, които задават неудобни въпроси към следствието: защо не са били затворени коридорите за гражданските полети над зоната на въоръжения конфликт?

Къде са данните от наблюденията на украинските РЛС?

На какво основание министерството на правосъдието на Холандия отказва да разсекрети документите по делото за катастрофиралия самолет?

Ситуацията в страната вече е коренно различна — след последните избори партията ХДП влезе в правителството и получи ключовите постове на министри на сигурността и правосъдието, отбраната, финансите.

П. Омзигт не може да бъде наречен «агент на Путин». Той не може да бъде обвинен в симпатии към Русия. Той е един от най-ярките критици на Путин, оглавява антируската кампания «по делото Магнитски», беше един от привържениците на санкциите срещу Русия.

Е, тогава толкова по-лошо за Холандия.

Веднаж вече Омтзигт подложи на съмнение изводите на следствието — значи тук има нещо наистина нечисто, от което следва, че трябва колкото се може по-бързо да му се затвори устата — защото кой знае какви нелицеприятни въпроси от негова страна могат да се очакват в навечерието на съдебния процес?
News Front