САЩ трябва да увеличават своя флот, за да са в състояние да се конкурират с такива страни като Китай и Русия, счита началник щаба към ВМС на САЩ адмирал Джон Ричардсън.

«И Китай, и Русия са ни конкуренти в глобален мащаб във всички области, при това притежават конкурентна скорост. Двете страни имат значителни космически, кибернетични и ядрени сили», цитира Ричардсън порталът Defense News.

Според него, двете страни «отправят предизвикателство към американското влияние и интереси в различни региони на света и често — в морското пространство. Ричардсън подчерта, че Русия е разширила зоните на своите морски операции в Балтийско, Черно, Средиземно и Каспийско морета.

Адмиралът отбеляза, че Русия е запазила и модернизирала своя подводен флот и в миналия месец е пуснала във вода атомната подводница от проекта «Ясен».

«Ние трябва спешно да действаме, за да постигнем по-високи показатели във ВМС толкова бързо, колкото е възможно», каза той.

«Увеличаването на военно-морските сили предполага увеличаване на броя кораби. Нашата цел сега е флотът, който наброява примерно 310 кораби. Но ако погледнем върху дългосрочната прогноза, то става ясно, че за да излезем от тези рамки, ще ни се наложи да започнем да строим още кораби», добави той.

Според него, новата цел трябва да е постигането на 355 кораби.

Ричардсън направи това изявление в навечерието на публикуването на новата «Бяла книга» на ВМС на САЩ, отбелязва порталът.

Едно от предизборните обещания на Доналд Тръмп беше увеличаването на американските военно-морски сили до 350 кораби.

Петя Паликрушева News Front

Тагове: ; ; ; ;