По повод годишнина от смъртта на Фидел Кастро:

«Осъдете ме! Това няма никакво значение! Историята ще ме оправдае!

«Ако способността да се оцелява след покушения беше олимпийска дисциплина, бих получил златен медал»

  •  За борбата
 «Нека родината гледа на нас с гордост. Не се страхувайте от славната смърт. Да умреш за родината — това значи да живееш».
 
 «Този, който не е способен да се бори за другите, никога няма да може да се бори за самия себе си».
 «Започнах революцията, имайки до себе си 82 човека. Ако ми се наложи да повторя това, биха ми стигнали 15 или дори десет. Десет човека и абсолютна вяра. Не е важно колко сте на брой. Важно е да вярваш и да имаш брилянтен план»

«Революцията не е легло от рози. Революцията е битка между бъдещето и миналото».

  • Тази страна е небето в духовния смисъл на думата. А аз бих казал, че ние предпочитаме да умрем на небето, отколкото да оцелеем в ада. — от реч на 2 февруари 2005
  • Упоритостта ще ни донесе победата.
  • Идеите на кубинските комунисти ще пребъдат като доказателство, че на тази планета, ако човек работи упорито и с достойнство, може да произвежда материалните и културни блага, необходими на човешките същества — Из прощална реч вчера на закриването на конгреса на Комунистическата партия в Хавана — 19 IV 2016 г.
Фидел Кастро. 1 януари 1957

За идеалите

«Човечеството жадува за справедливост»

«Животът без идеи не струва нищо. Няма по-голямо щастие от борбата за идеите»

«Воинът може да загине, но не и идеите му»

«Това, което направихме ние, трябва да ни научи, че няма невъзможни неща. Това, което вчера е изглеждало невъзможно, ще стане възможно днес. Затова нищо не бива да ни се струва невъзможно утре!»

«Идеите не изискват подкрепа от оръжие, ако ги подкрепят хората»

  • «Светът влезе в много особен период, да видим как ще излезе от него»
  • «Нито един от съвременните световни проблеми не бива да се решава със сила, няма глобална мощ, технологическа мощ, военна мощ, която би могла да гарантира пълна безопасност»
Фидел Кастро на конференция а Алжир. 7 септември 1973

За капитализма

«Капитализмът е отвратителен. Той носи войни, лицемерие и съперничество»

«Капитализмът няма никакви морални и етични ценности: всичко се продава. Невъзможно е в такива условия народът да се възпитава правилно: хората се превръщат в егоисти, а често и в бандити»

«Капиталистът счита, че той се труди: но неговият «труд» се заключава в присвояването на резултатите от труда на другите».

За него:

  • Най-честният и смел политик, който някога съм срещал. — «The most honest, courageous politician I have ever met.» — Джеси Джексън, по време на посещение в Хавана, 1984
  • Да живее кубинската революция! Да живее другарят Кастро!…Кубинските интернационалисти са направили толкова много за африканската независимост, свобода и справедливост. Ние се прекланяме пред жертвите на кубинския народ в защитата на неговата независимост и суверенитет от порочната империалистическа кампания, насочена към унищожаването на придобивките на Кубинската революция. Ние също искаме да контролираме своята съдба…Няма да се предадем. Въпросът е на свобода или смърт. Кубинската революция е извор на вдъхновение за всички свободолюбиви хора. — Нелсън Мандела

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;