10 декември 2017-Нюз Фронт.

Палестинското ръководство определи решението на президента на САЩ Доналд Тръмп, който обяви, че признава Йерусалим за столица на Израел изведнъж, за обявяване на война.

Това съобщи членът от изпълнителният комитет на Организацията по освобождаване на Палестина (ООП) Васел Абу- Юсиб.

Той добави, че Палестина няма да приеме на тероторията си в никакъв случай вице-президентът на САЩ Майкъл Пен,с или каквато и да била делегация от американски произход.

Преведено за Доналд Тръмп, подобно заявление означава, че ситуацията е по-сериозна от колкото си е мислил, и че чувството му за хумор не е добре прието на политическо ниво, тъй като има неща с които не е хубаво да се шегуваш, дори и да си президент на САЩ.

А ако го правиш съзнателно, просто за да видиш какво ще последва, съвсем вероятно е да има последствия, които няма да бъдат забавни.

 


 

» След това решение ( бел.ред- на Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел)

преговори със САЩ не се водят от тук нататък по никакъв повод, а самото решение може да бъде смятано за обявяване на война срещу палестинския народ и ръководството на Палестина»,- заяви Абу Юсиф.

 

Припомняме, че на 6 декември, (неочаквано на пръв поглед), президентът на САЩ Доналд Тръмп ни в клин, ни в ръкав, реши да обяви, че САЩ смята  Йерусалим за столица на Израел и иска официално да я признае. Готово…

И искрата пламна.

Първо, защото никой не го е молил да става кръстник на цели държави, градове и народи, и второ защото явно именно на това е разчитал с подобно откровено провокативно заявление. Да пламне искра…

Излишно е да казваме, че от 6 декември насам, заявлението на Тръмп по Йерусалим се превърна в бързо горящ конфликт, който към днешна дата вече взе първите си жертви.

Да, след сблъсъците между палестинци и израелци, които избухнаха буквално за часове след решението на Доналд Тръмп, вече има и загинали.
И това е само началото, както смятат анализатори и експерти.

Ако конфликтът не бъде овладян, с темповете с които нараства, войната ще бъде абсолютен факт.

 

 

Тук е мястото да отбележим, и друг много важен момент- разгрома на терористите в Сирия, които се радваха на стабилната финансова и военна подкрепа от САЩ, за което нееднократно бяха представяни факти и доказателства.

И губейки позициите си в Сирия, САЩ решават да разпалят нова война, за която после да помагат да бъде решена.

Създаването на конфликти е една от най-силно развитите черти във външната политика на САЩ.

И ако на пръв поглед, изглежда че Тръмп просто така решава изведнъж да обяви Йерусалим за столица на Израел, то това е само на пръв поглед. Защото, Израел смята Йерусалим за своя неделима столица, а Палестина претендира за източната част на града и смята Израел за окупатор. Ето ти готов спящ конфликт, който да бъде събуден в конкретен момент.

Иначе, от къде на къде Тръмп ще обявява Йерусалим за столица на Израел?

Тук ефектът е търсен…и по всичко личи, че ефект има.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;